Városlista
2023. október 1, vasárnap - Malvin

Hírek

2012. Szeptember 10. 19:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt - KDNP, MSZP, Fidesz, Orbán Viktor viszonválasz)

OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt - KDNP, MSZP, Fidesz, Orbán Viktor viszonválasz)

A kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva a KDNP működőképes és válságtűrő állam kiépítését sürgette, a Fidesz a munkahelyvédelmet nevezte az ország előtt álló legfontosabb feladatnak, míg az MSZP arra figyelmeztette a kormányfőt, hogy nem csak erő, ész is kell az IMF-megállapodáshoz. Orbán Viktor válaszában az IMF-megállapodásról és az azeri katonatiszt kiadatásáról is beszélt.

KDNP: működőképes és válságtűrő államot kell kiépíteni

A KDNP szerint egy működőképes és válságtűrő államot kell kiépíteni a túlköltekező állam helyett. Harrach Péter frakcióvezető Orbán Viktor kormányfő országgyűlési felszólalására reagálva kiemelte: az elmúlt két évben megkezdték az adósság csökkentését, a hiánycél megvalósítását, a nagy rendszerek saját lábra állítását, biztosították a nyugdíjrendszer működőképességét.
Harrach Péter szólt arról, hogy idén ezermilliárd felett van, amit az adósság törlesztésére kell fordítani.Megjegyezte: az eladósítást a baloldali, szocialista kormány "követte el", amelyik hagyta azt is, hogy a bankok devizacsapdába csalogassák az embereket. A frakcióvezető Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető azon kijelentésére reagálva, hogy a magyar miniszterelnök hazudott, azt mondta, aki miniszterelnökként hazudott, az Gyurcsány Ferenc volt.

MSZP: nem csak erő, ész is kell az IMF-megállapodáshoz

Nem csak erő, hanem ész is kell az IMF/EU megállapodáshoz, ezért jó lenne, ha a miniszterelnök nem csak az erő nyelvén politizálna - mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője Orbán Viktor kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva.A politikus azt kérte a miniszterelnöktől, hogy hozza nyilvánosságra azokat követeléseket, amelyeket a valutaalap és az EU támasztott, hogy kiderüljön, egyáltalán léteznek-e ezek a feltételek. "Ha valósak ezek a követelések (...) akkor szeretném mondani, ilyen feltétekkel a magyar kormánynak nem szabad az IMF-fel megállapodást kötnie.(...) De ha nincsenek ilyen követelések, akkor miniszterelnök úr, ön egyszerűen szemérmetlenül hazudott a magyar embereknek, hazudott Magyarországnak" nemcsak az elmúlt hetekben, hanem ma is - jelentette ki Mesterházy Attila.

Fidesz: a munkahelyvédelem a legfontosabb feladat

A Fidesz frakcióvezetője a munkahelyvédelmet nevezte az ország előtt álló legfontosabb feladatnak. Rogán Antal a miniszterelnök napirend előtti felszólalására adott válaszában azt mondta: az elmúlt két évben az Európai Unióban csökkent a foglalkoztatás, de el kell érni az, hogy a kedvezőtlen európai tendencia ne szivárogjon be Magyarországra. Mint mondta, ennek érdekében nemcsak a munkahelyteremtést kell célnak tekinteni, hanem a meglévő állások védelmét is, ezért a Fidesz frakció támogatja a kormány munkahelyvédelmi akciójának végrehajtását.
A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője egyetértett a miniszterelnökkel abban: nem mindegy, milyen megállapodást köt a kormány az IMF-fel, és abban is, hogy a 2008-as megállapodás jelenleg nem elfogadható az ország számára. Rogán Antal az ezen politikát bíráló MSZP-t és LMP-t IMF-pártoknak nevezte, és azt mondta: a 2008-ban kötött egyezséget 2009-ben a legnagyobb mértékű, csaknem 7 százalékos gazdasági visszaesés követte, nem jöttek létre új munkahelyek, nem lett stabil a költségvetés és olyan törvények születtek, amelyek következtében csökkentek a nyugdíjak vagy a közfoglalkoztatottak bérei.

Orbán: az IMF ugyanazt követeli, mint 2008-ban

"Biztosak lehetnek benne, hogy az IMF ma pontosan azt követeli tőlünk, mint amit önöktől követelt" - mondta a szocialisták padsora felé fordulva Orbán Viktor a napirend előtti felszólalására érkező reakciókra válaszul. Hozzátette: a valutaalap ugyanúgy a költségvetési kiadások visszafogását várja el, mint négy évvel ezelőtt, és "követeli azt a hatszázmilliárdos - most a számok mások ugyan - nagy pénzügyi csomagot, amit önök az IMF-hitelből a bankoknak átadtak".
Szintén a baloldalnak címezve úgy fogalmazott: látszik, hogy remegve várják a megszorításokat, ezzel azonban összekeverik saját politikai érdekeiket az ország érdekeivel. Az ország érdeke, hogy a kormány bebizonyítsa: "jobban tudjuk csinálni, mint önök" - jelentette ki.
Orbán Viktor beszélt arról is, illúzió azt hinni, hogy a fogyasztás nőni fog a közeljövőben, a magyarok ugyanis, okulva az elmúlt tíz évből, óvatosak, nem akarnak hitelből fogyasztani, inkább szabadulnának az adósságtól.
Jávor Benedeknek, az LMP frakcióvezetőjének válaszolva a miniszterelnök azt mondta: az ellenzéki párt "nem játszik tiszta lapokkal", amikor arról beszél, hogy korrupció van egyes közbeszerzéseknél. A kormányfő kitért arra is, hogy elutasítják a Jobbiknak a műveltségi cenzus bevezetésére vonatkozó javaslatát.

Azeri kiadatás - A miniszterelnök szerint a kormány igazságos döntést hozott

Igazságosnak tartja az azeri baltás gyilkos átadásáról szóló kormánydöntést a miniszterelnök. Orbán Viktor a parlamentben visszautasította azt az MSZP-s feltételezést, hogy a kormány pénzügyi érdekből döntött Ramil Safarov átadásáról. A miniszterelnök kifejtette: a magyarországi joggyakorlat "az volt és az is marad", hogy ha valakit itt egy bűncselekményért elítélnek, és hazája kéri, a büntetés végrehajtását átengedik. Orbán Viktor elmondta, a kiadatási ügyben összkormányzati egyeztetés volt, számba vették a nemzetközi jogi és diplomáciai szempontokat, és végül arra jutottak: az az igazságos döntés, ha folytatják az említett joggyakorlatot.

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 01. 10:57, vasárnap | Belföld

Nemzeti Vágta - Ma rendezik a döntőt

A hétvégén Szilvásváradon minden a lovakról szól: a Nemzeti Vágta vasárnapi döntőjét idén először Budapesten kívül, a lipicai ménes otthonában rendezik meg, az eseményt vasárnap 15 órától a Duna televízió élőben közvetíti.

2023. Október 01. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. Október 01. 00:00, vasárnap | Belföld

MÁV: Aki át akar szállni Bécsben, induljon el egy órával korábban

Magyarország felé valamennyi Railjet továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, utasaiknak Bécsben nem kell átszállniuk, míg a másik irányban érdemes a tervezettnél korábban induló vonatot választani - tudatta a MÁV.

2023. Szeptember 30. 14:06, szombat | Belföld

Külügyi szóvivő: lényegi változás nem történt az OTP háborús szponzori státuszának ideiglenes felfüggesztésével

Lényegi változás nem történt azzal, hogy az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) ideiglenesen felfüggesztette az OTP nemzetközi háborús szponzori státuszát - közölte Paczolay Máté.