Városlista
2023. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2013. Február 11. 15:18, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Krónika (napirend előtt - Fidesz, KDNP, miniszterelnöki válasz)

OGY - Krónika  (napirend előtt - Fidesz, KDNP, miniszterelnöki válasz)

Orbán Viktor szerint a magyaroknak kell tárgyalniuk és dönteniük az olyan fontos kérdésekben, hogy mennyibe kerüljön az Oroszországból érkező gáz. A Fidesz és a KDNP - a miniszterelnök napirend előtti felszólására adott válaszában - támogatta a kormány célkitűzéseit.

Fidesz: a nemzeti érdekek határozott képviselete vezet sikerre az unióban is

A Fidesz szerint nem az önfeladás, hanem a nemzeti érdekek határozott képviselete az az út, ami az Európai Unióban is sikerre vezet. Rogán Antal frakcióvezető a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta: a magyar kormány jobb pozíciót ért el az előző heti uniós tárgyaláson, mint amit az elődeinek sikerült.
Hozzátette: a tárgyalások sikerét nem az jelzi, hogy papíron mennyi pénzt kapunk, hanem az, hogy mennyivel több forrást kap Magyarország annál, mint amennyit befizet. Magyarország a nettó kedvezményezettek közé tartozik, míg 2007 és 2013 között 24,9 milliárd euróval többet kapott a befizetett összegnél, addig a következő ciklusban ez a keret több mint 25 milliárd euró lesz. Ezt egy olyan időszakban érte el a kormány, amikor egyébként az unió összesített költségvetése csökkent - hangsúlyozta, és kitért arra is, hogy az egy főre jutó nettó támogatásokat tekintve Magyarország a második helyre került. Ezek után azt mondani, hogy a magyar kormány nem tárgyalt sikeresen, finoman szólva erős túlzás - jegyezte meg a kormánypárti politikus.
Rámutatott: a szocialisták éveken át tagadták, hogy Magyarországnak érdemes akár konfliktusok mellett határozottan kiállnia érdekei mellett. Szerinte ez a mostani tárgyalás egyértelműen cáfolta a szocialisták hozzáállásának jogosságát.
Örömét fejezte ki ugyanakkor, hogy az LMP frakciója végre a magyar vállalkozások sikerét szeretné az uniós támogatások felhasználásánál is.
A jobbikos képviselőkhöz fordulva azt mondta, ha megnézik, hogy a rezsicsökkentés során az unió színeiben jelen lévő nagyvállalatok milyen érveket vágnak a kormány fejéhez, a legkevésbé sem lehet majd azt mondani, hogy a magyar kabinet nem a magyar családokért küzd, akár velük szemben is. Kitért arra is: az elért támogatás azt bizonyítja, érdemes EU-tagnak lenni, szemben a Jobbik álláspontjával.

KDNP: az uniós torta kisebb, de a magyar szelet nagyobb

A KDNP szerint a következő hét év európai uniós költségvetésével kapcsolatban az a helyzet, hogy "az uniós torta kisebb, de a magyar szelet nagyobb és ennél nagyobb siker nem volt várható" a múlt heti uniós csúcson.
Harrach Péter frakcióvezető szerint ugyanakkor azt is le kell szögezni, hogy az Európai Unió elhúzódó gazdasági válságban van és társadalmi válságban is a "deviáns jelenségek elszaporodása és támogatása", valamint a politikai vezetés kettős mércéje miatt is. Hangsúlyozta: Magyarország az unión belül határozottan képviseli a nemzeti érdekeket, másrészt pedig komoly lépéseket tesz a "keleti nyitás" érdekében Kína, Törökország és Oroszország felé, ez a kapcsolatrendszer pedig Magyarország érdekeit szolgálja. Kiemelte azt is, például a rezsicsökkentéssel kapcsolatos további döntések is azt bizonyítják, hogy "Magyarország erősödését már a magyar emberek is érzik".

Orbán: a magyaroknak kell dönteniük az energiafüggés kérdéseiről

Orbán Viktor szerint a magyaroknak kell tárgyalniuk és dönteniük az olyan fontos kérdésekben, mint hogy mennyibe kerüljön az Oroszországból érkező gáz.
A miniszterelnök a frakciók megszólalásaira adott viszonválaszában az E.ON gázüzletágának állami megvásárlásával kapcsolatban azt mondta: az ország energiafüggésének erről a kérdéséről eddig az oroszok és a németek tárgyaltak.
Az erről szóló szerződések eddig nem nálunk voltak, egy orosz és egy német cég közötti tárgyalás döntötte el, hogy mekkora összegért érkezzen az oroszországi gáz - mondta. Hozzáfűzte: a kontraktusok most a magyar állam tulajdonába kerültek, így a 2015 után esedékes újabb hosszú távú megállapodásokról már az állam tárgyalhat.
"Arra törekszünk, hogy Magyarországon minden, gáztárolásra alkalmas tározó az állam tulajdonába kerüljön" - folytatta Orbán Viktor.
A kormányfő az EU következő hétéves költségvetéséről folytatott tárgyalások eredménye kapcsán kibontakozott vitáról szólva úgy fogalmazott: nem jó dolog, ha az ország sikere az ellenzék számára kudarc.
"Egy az ország, a siker tehát az ellenzék sikere is, mert ha az ország sikeres, az minden magyar polgárnak jó, függetlenül attól, hogy melyik párttal szimpatizál" - fűzte hozzá a miniszterelnök.
"A kormány tárgyalási eredményei nem igényelnek semmiféle kommunikációs trükköt - reagált a jobbikos Vona Gábor szavaira -, a számok az igazságot tükrözik".
Emlékeztetett arra: a Paksi Atomerőmű új blokkjainak előkészítéséről szóló országgyűlési elvi hozzájárulást 2009-ben Mesterházy Attila (MSZP) is megszavazta. A kormány most ezt a határozatot hajtja végre - mondta -, az atomerőmű tulajdonrészével kapcsolatos találgatásokat hamisnak nevezve. Az atomerőmű továbbra is a magyar állam tulajdonában lesz - nyomatékosította a miniszterelnök.
Schiffer Andrásnak (LMP) válaszként a kormányfő kijelentette: miután az unióból érkező agrártámogatások nagy része közvetlen kifizetés, a források azokhoz kerülnek, akik a földet művelik.
Elmondta azt is: a közösségi források közfoglalkoztatásra csak igen korlátozottan hasznosíthatók. A miniszterelnök a közfoglalkoztatás védelmére kelt. "Nem fogjuk megvárni, hogy a piac mindenkinek munkát adjon" - jelentette ki, jelezve: nem végső megoldás vagy cél a közfoglalkoztatás, de nem nélkülözhető.
Elmondta azt is, a kormány Svájccal és Ciprussal is tárgyalásokat kezdeményezett arról, hogy az országból kikerült források egy része az adóztatáson keresztül visszajusson az állami költségvetésbe.

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 24. 11:14, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 38. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. Szeptember 24. 11:11, vasárnap | Belföld

Nébih: megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az őszi esőzések miatt vasárnaptól megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szombaton.

2023. Szeptember 23. 13:00, szombat | Belföld

Nagy Márton: a jövő évnek a növekedés helyreállításáról kell szólnia

Az idei az infláció letörésének éve, ám a pénzromlás egy számjegyű tartományát elérve jövő évben el kell kezdeni a gazdasági növekedés helyreállítását - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter.