Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. November 10. 08:15, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Októberben 199 alkalommal riasztották a tűzszerészeket

Októberben 199 alkalommal riasztották a tűzszerészeket

Az őszi mezőgazdasági földmunkák miatt nőtt a tűzszerész ezredhez érkezett, robbanótestekkel kapcsolatos bejelentések száma októberben - írta a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede Facebook-oldalán.

Azt írták, csak októberben 199 alkalommal riasztották az ezred katonáit, jellemzően második világháborús robbanóeszközökhöz, 38 esetben azonnal intézkedni kellett.

A tűzszerészek októberben csaknem 670 katonai eredetű robbanótestet és mintegy 230 kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert hatástalanítottak, illetve szállítottak el megsemmisítésre, vagyis mintegy 1,5 tonna robbanóeszközt kezeltek összesen - tették hozzá.

Ebben az évben már csaknem 1700-szor vonultak ki a tűzszerész katonák a jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközök miatt.

A bejegyzésben emlékeztettek: októberben Zircen egy száz kilogrammos szovjet bomba fenékgyújtó szerkezetét kellett eltávolítaniuk, a hatástalanított bombatestet pedig későbbi megsemmisítésre elszállították.

Csókakő vára közelében, egy erdős területen kirándulók bukkantak egy 75 milliméteres német páncéltörő gránátra, a műszeres keresés során előkerült még egy 81 milliméteres, szintén német aknavetőgránát, kilőtt állapotban. A tűzszerészek elszállították és megsemmisítették a világháborús robbanóeszközöket.

Nagyveleg külterületén, szántóföldön, mezőgazdasági földmunkák közben került elő egy 82 milliméteres szovjet aknavetőgránát, letört gyújtószerkezettel. A katonák ezt is elszállították és megsemmisítették.

Budapesten, az Amerikai úton, egy régi villa kertjében, tereprendezésnél bukkantak egy második világháborús, F-1-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránátra a munkások. A gyújtószerkezetet nem tartalmazó kézigránátot szintén elszállították és megsemmisítették.

Fotó: MTI/Lakatos Péter - Illusztráció

Címkék: tűzszerész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.