Városlista
2024. február 28, szerda - Elemér

Hírek

2023. Május 30. 13:58, kedd | Helyi
Forrás: Eurohíd Alapítvány

OLASZ ÁGNES FOTOGRÁFUS FALUSI ÉLETKÉPEI ESZTERGOMBAN

OLASZ ÁGNES FOTOGRÁFUS FALUSI ÉLETKÉPEI ESZTERGOMBAN

2023. június 3-án, 16:00 órakor nyitja meg Olasz Ágnes fotográfus kiállítását az Eurohíd Alapítvány, a Kapcsolatok Házában.

Olasz Ágnes fotográfus a zalai Szentliszlón él és alkot. „Vidéken felnőni olyan, mint egy nagy család tagjának lenni, ahol zajlik az élet. Gyerekkorom óta megfigyelőként szemléltem magam körül az eseményeket, érdekelt a testbeszéd, a kimondott szavak és az elfojtott gondolatok ereje.” - mondta el magáról az alkotó. A természeti táj és legfőképpen a benne élő emberek Olasz Ágnes képeinek témái. A hazánkban élő roma közösségek kultúráját, szokásait feldolgozó művek létrehozását támogató Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázatnak köszönhetően, Esztergomban kerül bemutatásra A mesélő című kiállítása.

Eifert János fotója

A mesélő című kiállítás főszereplője Tóni, egy vidám roma ember, aki humorával és életszeretetével lopja be magát a képek nézőinek szívébe. Ő kalauzol el minket abba a világba, ahol Olasz Ágnes is éli mindennapjait. Az idilli falusi környezetben készült fotók mellett az ember nem tud úgy elmenni, hogy azok ne keltsenek benne valamiféle romantikus hangulatot, visszaidézve egy-egy régi emléket nagyszüleinkről, dédszüleinkről.„Ha figyelsz, látsz, érzékeny vagy a környezetedre, előbb vagy utóbb beszélni szeretnél a tapasztalásaidról. Vagy azért, mert tanulságos lehet mások számára, vagy csak azért, mert szép történeteket gyűjtesz össze mindeközben. Szeretem és tisztelem a környezetem, benne az embereket, főleg róluk szólnak a fotóim. Fontosnak tartom megmutatni mindazt, ami az embereket közelebb hozhatja egymáshoz.” - foglalta össze Olasz Ágnes munkásságáról.

A falusi roma emberek életéről szóló fotók közül már be lett mutatva egy tárlat a borsfai általános iskolában Az élet dallama címmel, ahol az ott tanuló gyermekek is nagyon fogékonyak voltak Olasz Ágnes látásmódjára. Tetszett nekik, hogy róluk és a saját környezetükről is szólnak ezek a művek. Felismertek egy-egy szereplőt, élethelyzetet, kulturális összefüggéseket fedeztek fel. Reméljük, hogy az esztergomi kiállítás is éppen olyan sikeres lesz, mint a Borsfán bemutatott, hiszen Olasz Ágnes fotói nagyon erős érzelmeket keltő alkotások.

Olasz Ágnes fotográfus bemutatkozott már a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Rondella Galériájában 2021-ben, akkor készült ez a kiállítást összefoglaló videó:
https://www.youtube.com/watch?v=1kJsZ5Zma6U

Várunk mindenkit az esztergomi Kapcsolatok Házában, 2023. június 4-25-ig. Hétfői napok kivételével, 11:00-16:00 óra között tart nyitva a galéria. A belépés ingyenes!

Mécses Éva Hilda művészettörténész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 12:18, kedd | Helyi

Személyi változás a Richter Gedeon Nyrt-nél

Bogsch Erik 2024. március 1. napi hatállyal lemondott a Richter Gedeon Nyrt. Igazgatóságában betöltött elnöki tisztségéről, igazgatósági tagsága megtartása mellett – közölte a vállalat február 26-án.

2024. Február 11. 00:44, vasárnap | Helyi

Kiscsévpuszta

Esküvő 2024-ben? Még vannak szabad időpontjaink! Találjátok meg álmaitok esküvői helyszínét Kiscsévpusztán!

2024. Február 11. 00:35, vasárnap | Helyi

Legördült a gyártósorról a 4 milliomodik esztergomi Suzuki

4 millió Suzuki 32 év alatt. - adta hírül a gyár.