Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Január 09. 08:55, hétfő | Helyi
Forrás: ITE

Öltözködés extrém hidegben a napi rutin mellett

Öltözködés extrém hidegben a napi rutin mellett

Hidegrekordok dőlnek ezekben a napokban, de az élet megy tovább. Hogyan öltözködjünk a hétköznapi rutin és az extrém hideg mellett?

Rendkívüli hideg van az országban, nem ritka, hogy munkába induláskor -20 C foknál is hidegebb van (Esztergomban a napokban -22 C fokot mértek!). Ennek ellenére a napi rutint teljesíteni kell. A leghidegebb órákban kell a szeles buszmegállóban ácsorogni, a gyerekeket az óvodába vinni, és persze csinosan megjelenni a munkahelyen a kritikus kollégák szeme előtt. Hogyan teljesíthetjük mindezt egyszerre?

Elő a nyári ruhákkal!
Klisé, de a téli öltözködés kulcskérdése a réteges öltözködés. Ez a válasz a szeles buszmegállóra, vagy a munkahelyi légkondis irodára. Ráadásul ez lehetőséget teremt arra, hogy a nyári ruhatárunkat is elővegyük, hiszen az irodában nyárias hőmérséklet várhat ránk, miközben odakinn Szibériai hőmérséklet van.

Védd a kritikus pontokat
Van néhány olyan testrésünk, amely különösen érzékeny a hidegre. Ilyen a fül, a fej, az arc, a kezek, és a lábujjak. Ha tudjuk, hogy tartósan kell kint tartózkodni, akkor ezeket a testtájakat mindenképpen védjük sállal, sapkával és kesztyűvel. Ne feledkezzünk meg a minőségi csizmáról sem! Szeles fagyos időben a fedetlen testrészek már 30 perc alatt komoly fagyási sérüléseket szedhetünk össze.

Ne legyünk hógolyók
A réteges öltözködés nem jelenti feltétlenül azt, hogy úgy kell kinéznünk, mint egy hóember. A réteges öltözködés kulcs a sok, de vékony réteg ruha. Sokan vesznek fel vastag ruhadarabokat, amitől már néhány ruha után úgy néznek ki, mint a hóember. A kulcs a vékony réteg. Nem kell megijednünk a vékony ruháktól, ha több réteget veszünk fel. Így nem leszünk ducik, de a több réteg miatt a szigetelés is elegendő lesz.

Vezessük el az izzadtságot!
A téli időjárás nehézsége, hogy egyszerre kell odakint a -20 C fokban helyt állnunk, és beugrani a +20 C fokos boltokba. Ilyenkor persze leizzadunk, ezért is fontos, hogy a legalsó réteg ruhánk képes legyen a nedvességet átengedni, ellenkező esetben ha leöltözünk hatalmas izzadtságfoltokkal lesz teli ruhánk. Amikor kiválasztjuk a ruhát ne felejtsük el, hogy nedvességáteresztő ruhadarabokat válasszunk. A kínai műanyag ruha nem ideális ilyenkor.

Pufi dzseki, vagy tavaszi kabát?
Bármilyen meglepőnek tűnik nem szükséges feltétlenül vastag női télikabátokat hordanunk télen. Ha kelően réteges a ruházat alattunk, akkor nem fontos, hogy a legkülső réteg jó hőszigetelési képességekkel rendelkezzen. A lényeg az, hogy megvédjen az időjárási elemektől, az erős széltől és a csapadéktól. A szigetelést az alatta lévő rétegeknek kell ellátniuk. Itt is igaz, amit fentebb leírunk, hogy ne legyen teljesen vízzáró ez az öltözet sem, hiszen a benti izzadtságot valahol ki kell eresztenie.

Ha a fenti elveket betartjuk, akkor nem lehetetlen a most mért extrém hidegben sem a megfelelő és akár csinos öltözködés sem. Persze azért már várjuk a tavaszt!

Címkék: öltözködés, hideg, tél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.