Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Május 13. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Önkormányzati adóbevételek: üres a serpenyő

Önkormányzati adóbevételek: üres a serpenyő

Az első félév önkormányzati adóbevételei már láthatóan elmaradnak a várttól sok településen, de országosan is. „Üres a mérleg tányérja”- hangoztatta Szmetana György, a téma szakértője, a Rádió Orientben, aki szerint a helyi adórendeletek gyalázatosak. Az idegenforgalmi adó életszerűtlen és kezelhetetlen, a helyi rendeletek idegenellenesek és szociális indíttatásúak, teljes átalakításra szorulnak.

Közeledik az iparűzési adó bevallásának a határideje, május 31. Az eddigi bevételek elmaradtak a várttól, nem úgy alakultak, ahogy szerették volna a települési önkormányzatok. A településeken pánik hangulat uralkodik, mert sok a visszaigénylő. Az előző év december 20-ig ugyanis a várható bevétel szerint fizettek az iparosok, de sok helyen negatív lett a mérleg, és vannak önkormányzatok, akiknek több százmilliós összegeket is vissza kell téríteniük. Sőt, a szakértő szerint van olyan település, ahol egyetlen adózó kér vissza százmillió forintot. Az települések vezetése a hátralékosok névsorát nézegeti, ki, mennyivel és miért tartozik – zsebében turkálni viszont nem egyszerű, sőt a végrehajtás kezdeményezése életveszélyes is lehet, ezért sok helyen nem is élnek ezzel a lehetőséggel.

A jó idő beköszöntével növekszik az idegenforgalom, amiből jelentős bevételt lehetne profitálni. Az idevonatkozó rendelet azonban teljesen életszerűtlen és kezelhetetlen- mondta Szmetana. Az ugyanis, hogy aki nem állandó lakosként a településen egy vendégéjszakát eltölt, mindenkire vonatkozik. Családon, baráti körön belüli vendégek miatt az emberek nem ballagnak be a hivatalba, hogy befizessék rokonuk után a 300 forintot. Az idegenforgalmi adónak épp ezért csak a kereskedelmi szálláshelyre kellene vonatkoznia. Ez mellett persze az is gyakori, hogy a magánszállásadók is szeretik elfelejteni kitölteni a vendégkönyvet. Itt a piperemosás számlái alapján lehetne ellenőrizni a vendégéjszakák számát- mutat rá Szmetana György.

Az adóbevételek elmaradásához hozzájárulnak a rossz helyi adórendeletek is, amelyek szintén átalakításra szorulnak. A Rádió Orient vendége idegenellenesnek tartja, mert főképp a nem helyi lakost és a vállalkozót adóztatja – utóbbiak szavazatára szüksége van, ezért őket tehermentesíti leginkább az önkormányzat, és az idegeneket megsarcolja. A másik probléma a szociális indíttatás, az adót meg kellene fizetni mindenkinek és a szociális kedvezményeket másképp kellene a rászorulóknak odaadni. Szmetana szerint így sosem tanulnak meg adózni az állampolgárok.

Továbbá probléma, hogy a telekadó sem ismer különbségeket - mindegy, hogy egy közmű nélküli hegyoldalról vagy közművesítettről van szó, minden esetben 200 forint négyzetméterenként a fizetési kötelezettség. Ugyanígy jár el egy dohos pincénél és egy márványlappal lerakottnál is, nincs különbség az adó mértéke között. A helyi adóbevételt azonban nem lenne szabad központosítani, mert ez az önkormányzatiság fő alapja - emeli ki a szakértő, rámutatva, a képviselő-testületnek fel kell vállalni a negatív döntéseket is. El kell végezni azt a munkát, helyi rendeletben kell szabályozni, hogy kinek, mikor, mennyit kell fizetnie és mennyi kedvezmény illeti meg.

Az adás végén Szmetana György búcsúzott a maga és a Rádió Orient nevében is az április 5-én elhunyt Vígvári Andrástól, aki az önkormányzati adózás nagy szakértője volt és elismert életművet hagyott maga után.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során