Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Április 10. 19:12, szombat | Belföld
Forrás: Magyar Nemzet

Online jelentkezést javasolnak a leendő elsősök szüleinek

Online jelentkezést javasolnak a leendő elsősök szüleinek

Fontos határidő közeleg a gyermekes családoknak: az április 15–16-án esedékes általános iskolai beiratkozás több mint 95 ezer leendő elsőst érint.

Hajnal Gabriella, aKlebelsberg Központ elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy az általános iskolát szeptemberben kezdő, leendő első osztályosokat a napokban kell beíratni a kiválasztott intézményekbe. A járvány miatt idén is online jelentkezést javasolnak a szülőknek.

Ehhez már április 10-én, szombaton megnyitják a Kréta-rendszert használó iskolák esetében a jelentkezési felületet.

Az elektronikus beiratkozáshoz csak a lakcímkártyát kell feltölteni, személyesen elég lesz a szeptemberi tanévkezdéskor bemutatni a dokumentumokat a kiválasztott iskolában.

Most kell jelezni továbbá azt is, hogy a gyermek a kötelezően választandó órák közül hittanra vagy etikaórára fog járni – mondta Hajnal Gabriella, aki jelezte azt is, hogy a saját körzetébe tartozó gyermeket minden iskola köteles felvenni, de ha a körzetes gyerekeken felül marad még férőhely, azt a körzeten kívüli diákokkal is feltölthetik az intézmények.

Természetesen senkinek nem kötelező a helyi körzetes iskolát választania, és fontos tudni azt is, hogy az általános iskolák nem tarthatnak felvételi vizsgát. Alkalmasságit azonban szervezhetnek például a sportiskolák.

Hajnal Gabriella elmondta azt is, hogy az Oktatási Hivatalhoz benyújtott kérelmek alapján mintegy 16 ezer hatéves gyermek marad további egy tanévet az óvodában. Az iskolakezdést egy évvel halasztók idei létszáma nagyságrendileg nem változott tavalyhoz képest.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;