Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Szeptember 06. 10:53, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

ORFK: továbbra sem indulhat eljárás az Egyesült Államokban a kuruc.info üzemeltetői ellen

ORFK: továbbra sem indulhat eljárás az Egyesült Államokban a kuruc.info üzemeltetői ellen

Továbbra sem indulhat eljárás az Egyesült Államokban a kuruc.info üzemeltetői ellen az eltérő magyar és amerikai jogértelmezés miatt.

Továbbra sem indulhat eljárás az Egyesült Államokban a kuruc.info üzemeltetői ellen az eltérő magyar és amerikai jogértelmezés miatt - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-t.

"Tekintettel arra, hogy a kuruc.info olyan szerverről üzemel, amely az Amerikai Egyesült Államokban található, a hírportálon megjelenő tartalmak jogi elbírálása a joghatóság illetékességét veti fel. Jelenleg a két ország eltérő jogértelmezése miatt az Egyesült Államokban nem indulhat eljárás az oldal üzemeltetői ellen" - áll az ORFK Kommunikációs Szolgálata által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Az MTI azután kereste meg a rendőrséget, hogy az atlatszo.hu oldalon kedden közzétett cikkben az volt olvasható: "a kaliforniai Healdsburgben élő Bela Varga a kuruc.info valódi tulajdonosa".
Az ORFK közölte, hogy a kuruc.info portállal szemben jelenleg tíz eljárás van folyamatban az ország több rendőri szervénél, a Budapesti Rendőr-főkapitányság négy ügyben nyomoz, de számos megyei és városi kapitányság is folytat eljárásokat a weblappal kapcsolatban.
Közleményükben kitértek arra is, hogy "nincs, és nem is volt érvényben olyan központi utasítás, mely szerint a kuruc.info-t érintő feljelentések esetében el kellene tekinteni az eljárás lefolytatásától. Erre egyébként lehetőség sem lenne, hiszen a rendőrség törvényi kötelezettség alapján minden esetben fellép a jogsértések ellen".
Az atlaszto.hu - mint a keddi cikkben írták - úgy jutott az információ birtokába, hogy "július 20. óta (...) a domain regisztrációs adatbázisokban a kuruc.info internetcím valódi tulajdonosát a portál indulása, 2006 óta rejtegető cég, az anonim domainszolgáltatásra szakosodott Domains by Proxy helyett a valódi tulajdonos neve és lakcíme szerepel".
A cikk szerint a domain regisztrációs adatbázisokból kiderült, hogy a kuruc.info korábban ismeretlen tulajdonosa és "tréfásnak szánt álneveken munkálkodó" szerkesztői a kezdetek, a domain 2006-os bejegyzése óta nem vállalják a jogi felelősséget az általuk közölt tartalmakért.
Eleve úgy jegyezték be a kuruc.info domaint, hogy az "identitásvédelemre" szakosodott Domains by Proxy amerikai internetszolgáltató neve jelenjen meg az adatbázisokban a valódi domaintulajdonos neve helyett - mutatott rá a cikk írója.
Mint olvasható, egy amerikai borászati szakportálon elérhető sajtóközlemény szerint "a kaliforniai borász Bela Varga 1988-ban szerzett diplomát a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, és rögtön ezután az Egyesült Államokba disszidált".
A cikk szerzője kitért arra is, hogy a portál májusban feljelentést tett személyes adatokkal visszaélés és becsületsértés gyanúja miatt egy a kuruc.infón a nevében elhelyezett álhirdetés miatt. A rendőrség később a nyomozást felfüggesztette, mert - mint a rendőrségi dokumentumban olvasható - az Egyesült Államokkal kötött egyezmény alapján nincs lehetőség arra, hogy jogsegélykérelemmel olyan információt szerezzen be, amely alapján a hirdetést elhelyező kiléte megállapítható lett volna.
A magyar hatóságok korábban, már 2008 táján is több esetben kértek segítséget az Egyesült Államoktól a honlap elleni jogi lépésekhez, de nem kaptak adatokat a weblap működtetőiről.

Címkék: Internet-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során