Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2022. Május 16. 09:48, hétfő | Helyi
Forrás: 24.hu /Civilhetes.net

Óriási föld alatti városra bukkantak Törökországban

Óriási föld alatti városra bukkantak Törökországban

Az ősi komplexumban akár 60-70 ezer ember is élhetett.

Régészek egy csoportja egy hatalmas föld alatti várost tárt fel Délkelet-Törökországban – írja a Live Science. Az alagútrendszert 1900 évvel ezelőtt építhették, és akár 60-70 ezer ember is lakhatott benne.

A rejtett városban talán a rómaiak elől bujkáló korai keresztények húzták meg magukat.

A komplexumot mintegy két éve fedezték fel, miközben Midyat műemlékeit állították helyre. Gani Tarkan, a Mardini Múzeum feje és az ásatás vezetője szerint a munkások először egy mészkőbarlangra bukkantak, majd a titkos városba vezető utat is megtalálták. Azóta 49 kamrát azonosítottak, emellett kutak, szentélyek, raktárak és egyéb struktúrák is előkerültek.

A helyi leletek és faldekorációk azt sugallják, hogy a komplexum az időszámítás szerinti 2-3. században épült. A korszakban a keresztényeket üldözték, a rejtekhely talán számukra készült. Tarkan becslése alapján eddig csupán a Matiate nevű város 3 százalékát tárhatták fel.

A felszínen lévő Midyat ősi települését a hurrik, azaz a bibliai horeusok alapíthatták az időszámítás előtti 3. évezredben. A város az időszámítás előtti 9. században tűnt fel először az asszír forrásokban, mégpedig Matiateként, azaz a barlangok városaként. Ez a közeli mészkőbarlangokra utalhat, a kutatók pedig ezt a nevet választották a föld alatti városnak is.

A későbbiekben Midyatot az arámiak, a perzsák, a görögök, a rómaiak, a bizánciak és az oszmánok is elfoglalták, az egyes korszakok eltérő nyomokat hagytak a város képén. Midyat ma lenyűgöző építészeti emlékeiről híres, több építménye az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján is szerepel.

A modern Törökország területén több mint 40 ősi, a felszín alatt található település fekszik. Ezek közé tartozik Derinkuyu, amelyet a phrügiaiak alakítottak ki az időszámítás előtti 9-8. században. A városban 20 ezer ember élhetett, és egészen a középkorig lakott volt. (24.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 04. 15:18, hétfő | Helyi

ADORJÁN ATTILA FOTOGRÁFUS FÉNYÉRZÉKENY CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

2022. június 28-án nyílt meg Adorján Attila esztergomi fotográfus Fényérzékeny című kiállítása a Kapcsolatok Házában.

2022. Június 30. 17:30, csütörtök | Helyi

Idén is cirkuszjeggyel jutalmazza a kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz

A tanévet kitűnő eredménnyel záró általános iskolás diákoknak a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít nyári előadásai valamelyikére. A Kitűnő Tanuló Program kuponjai szeptember 18-ig válthatók be.

2022. Június 29. 16:27, szerda | Helyi

Munkatársakat keres a Grand Hotel Esztergom!

A Continental Group cégcsoporthoz tartozó, múlt nyáron nyitó Grand Hotel Esztergom bővülő csapatába kollégákat keresünk szállodai recepciós és animátor pozíciókba!

2022. Június 27. 14:24, hétfő | Helyi

JOGSEGÉLY PSZICHIÁTRIAI JOGSÉRTÉSEK ESETÉN