Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 07. 08:05, szombat | Helyi
Forrás: Polgármesteri hivatal

Összefoglaló a legutóbbi testületi ülésről

Összefoglaló a legutóbbi testületi ülésről

Magvető-szobor, parkolás, szelektív szemétgyűjtés, egyebek között ezek szerepeltek a közelmúltbeli esztergomi testületi ülés napirendjei között. Összefoglaló.

Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testülete rendes ülését augusztus 29-én 17 órától tartotta. A nyílt ülésen Tétényi Éva polgármester és 12 képviselő vett részt. Hiányzott Kálmán Sándor és Juhász István, aki a zárt ülésen már részt vett. A napirendi pontok tárgyalása előtt esküt tett az Esztergom-kertvárosi Településrészi Önkormányzat újonnan megválasztott tagja, Veldin József.

Az augusztus 23-án kiadott meghívóban 29 napirendi pont szerepelt. Ebből 5 pont nem tárgyaltak a képviselők, mert az előterjesztő visszavonta őket. Az ülésre három sürgősségi indítvány érkezett. A napirendi pontok közül a testület 12 pontot (3,4,6,7,8,10,11,12,18,26,27,28) nem kívánt tárgyalni, vagy elnapolta.


Többek között nem döntöttek arról, hogy szeptember 1-től ki legyen a Féja Géza Közösségi Ház és a Szentgyörgymezői Olvasókör vezetője. A képviselő-testület nem írta ki az intézményvezetői pályázatokat és nem is hosszabbította meg a jelenlegi vezetők megbízatását. Határozat született viszont arról, hogy az önkormányzat meghosszabbítja 2013.09.01-2013.12.30-ig terjedő időszakra a Várszínház és Kultúrmozgó Esztergom Nonprofit Kft.-vel kötött szerződését a közszolgáltatás finanszírozására, összesen 7.155.000 Ft értékben.

A tárgyalt pontok között szerepelt a Magvető-szoborral kapcsolatos döntés. A testület visszavonta az előző ülésen meghozott határozatát, és megszavazta, hogy a szobrot a város átadja az államnak a budapesti Kossuth téren felállítandó szoborcsoporthoz. A döntés ellen Tétényi Éva polgármester vétót jelentett be, így ezt a napirendi pontot 15 napon belül újra kell tárgyalni.

A parkolással kapcsolatosan határozat született az árvízi védekezés alatt beszedett pótdíjak visszafizetéséről, de nem támogatta a testület a polgármester ingyenes parkolás bevezetésére vonatkozó módosító indítványát. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívása miatt a parkolási rendelet módosítására volt szükség. A kormányhivatal több ponton jogszabálysértést állapított meg az eddig érvényben lévő, a testület által 14/2004. (IV.1.) ör. a parkolás rendjéről, a kerékbilincs használatáról, valamint a parkolóhelyek megváltásáról szóló rendeletnél. A képviselő-testület a FIDESZ javaslatát támogatta, és szavazta meg. (A Fidesz azóta közleményt adott ki, melyben támogatja a fizetős parkolás felülvizsgálatát- a szerk.)

Elutasította a testület azt a határozati javaslatot, amely szerint az önkormányzat felbontotta volna a még 2007. november 9-én kötött megállapodását a Magyar Közút Kht. Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságával, amelyben önként vállalta, hogy az Esztergom területén lévő, ám a Magyar Közút tulajdonában lévő útszakaszok mentén az út tartozékát képező fákat, cserjéket, összesen 41 363 m hosszú útszakaszon a saját költségén gondozza. Ez a feladat nem tartozik a kötelezően ellátandó feladatok közé, ezért az önkormányzat jelenlegi anyagi helyzetében célszerű lett volna felbontani a megállapodást és a feladatot visszaadni az arra kötelezettnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.