Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Február 17. 09:20, hétfő | Helyi
Forrás: lvp/Koller József

Osvald Béla kapta idén az Esztergom Sportjáért Életműdíjat

Osvald Béla kapta idén az Esztergom Sportjáért Életműdíjat

Osvald Béla vehette át idén az Esztergom Sportjáért Életműdíjat, melyet 2012-ben tizenöt sportegyesület alapított a városban. Az ünnepélyes díjátadónak a hétvégén adott otthon a Rugby Club Hotel.

2012-ben civil kezdeményezésre tizenöt esztergomi sportegyesület alapította meg az Esztergom Sportjáért Életműdíjat, melyet a több mint ötven éve a sportban eltöltött munkájuk, példamutatásuk alapján érdemelnek ki a díjazottak.

Az alapító sportegyesületek szavazatai alapján idén Osvald Béla (fotón jobboldalon) az ismert labdarugó, majd labdarúgóedző vehette át az elismerést. A díjat és oklevelet szombaton a Rugby Club Hotelben az Esztergomi Vitézek RAFC által szervezett jótékonysági sportbálon adta át Magyar György az ünnepeltnek.

Osvald Béla életrajz

Osvald Béla 1939.07.08-án Tatán született. Az alap iskoláit is ott végezte, majd 1954-ben továbbtanulás miatt Esztergomba került, a Bottyán János Technikumba. Egyből bekapcsolódott a város labdarúgóéletébe. Mindkét testvére is sportolt, hiszen húga, Ildi TF-et végzett és NBI-es kézilabdás, néhai bátyja Gyulapedig Pécsett elsőosztályú atléta volt.

Érettségi után 1958-tól dolgozott a Labor MIM-ben a MEO osztályon egészen a nyugdíjazásáig 1998-ig. 1958-ban tagja volt annak a híres technikumi Csapatnak, mely hosszú menetelés után, veretlenül jutott az országos döntőbe, Csabai Lajos vezetésével.

A 60-as években az NB II-ben kiemelkedő tudású, meghatározott csatára volt az esztergomi csapatnak. Sokan szerették volna leigazolni (Vác, Kispest, Dorog), de Osvald Béla valamiért mindig maradt. Talán ehhez hozzájárult, hogy 1962-ben megnősült és megszületett fia, Zsolt, aki szintén a labdarúgásnak szentelte egész életet. Sőt három lány unokája szintén továbbvitte a családi hagyományt, a sportot.

1971-ben edzői képesítést szerzett. Az aktív pályafutás befejezése után elkezdte a több évtizedig tartó edzősködést. Hosszú évekig dolgozott az utánpótlásban (serdülő 2, 1, ifi) sok száz játékost nevelt fel. Legendás módszereit még ma is emlegetik. Számtalan bajnoki címet nyert csapataival.

Sokszor és eredményesen vezette edzőként a város felnőttcsapatát is különböző bajnoki osztályokban. Nevéhez fűződik a város egyetlen NB-s bajnoki címe, az 1973-1974-es évadban megnyerték az NBIII Duna csoportját.

Több helyre is hívták edzőnek, de Osvald Béla egy pilismaróti kitérőt leszámítva, mindig Esztergom labdarúgását szolgálta.

Jelenleg éli a nyugdíjasok életét, de a szeretett sportágtól nem tud elszakadni. Mindennapos vendég az edzéseken, mérkőzéseken. Nélküle nem lehet focikupát rendezni, hiszen várja a megszokott széke a sportcsarnokban.
Márciusban születik első dédunokája, Hunor. Talán lesz, aki továbbviszi a családi hagyományokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.