Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. December 30. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: lvp

Ősz és tavasz helyett január 1 az évkezdés

Ősz és tavasz helyett január 1 az évkezdés

Holnap elbúcsúztatjuk az óévet és köszöntjük az újat, az évkezdés azonban nem mindig január elsejére esett, általánossá csak a XVII. században vált.

Az év utolsó napja I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének, és 335-ben éppen ezen a napon hunyt el Rómában. Az óévbúcsúztató december 31-ei ünnep a nyugati kultúrkörben egyébként sokáig ide-oda mozgott. A honfoglaló magyaroknál valószínűleg az évkezdés őszre vagy tavaszra esett, a nomád pásztornépeknél ugyanis a két időpont a nyári legelőkre vonulást, illetve az őszi, téli legelőkre való visszavonulást jelenthette. A tél közepén kezdődő újévkezdés a napév szerinti időszámítással együtt honosodott meg Európában, amely a Római Birodalomból terjedt el. Január elseje Julius Caesar naptárreformját követően lett az év kezdő napja, melyet nagy ünnepségekkel, lakomákkal és ajándékozással ünnepeltek meg. A keleti egyház máig ezt naptárat követi. A keresztény egyház ezzel szemben ezt a napot Krisztus körülmetélésének ünnepévé nevezte ki. A középkorban az év kezdetét karácsonytól, vagyis december 25-től számították őseink. Akadt, amikor az év utolsó napját december 24-én ünnepelték, sőt volt, hogy előretolódott vízkereszt vagy a háromkirályok napjára, január 6-ára. Az év első napját csupán néhány évszázada ünnepli az emberiség január elsején, egészen pontosan 1582-es Gergely-féle naptárreform óta vált általánossá, hivatalossá pedig 1691-ben XII. Ince pápai döntésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.