Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Október 11. 08:11, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Öt százalékkal emelkedett tavaly a jövedelem a megyében

Öt százalékkal emelkedett tavaly a jövedelem a megyében

Az adóbevallást benyújtók jövedelme öt százalékot kissé meghaladó mértékben emelkedett 2012-ben Komárom-Esztergom megyében - közölte a tavalyi adóbevallások összesítése alapján a NAV megyei adóigazgatósága az MTI-vel.

A szervezet tájékoztatása szerint az összevont jövedelmek növekedésének hátterében elsősorban a 92 százalékos hányadot kitevő, munkaviszonyból származó bérjövedelem 6 százalékos bővülése állt. A megyében egy adózóra átlagosan kétmillió-tizenháromezer forintos jövedelem jutott.

Tavaly több mint 127 ezer ember rendelkezett munkaviszonyból származó bérjövedelemmel, melynek átlagos összege havi szinten 170 ezer volt, ez az előző évihez képest átlag havi 13 ezer forintos béremelkedésnek felel meg.

Közép-Dunántúlon az összes bevallást benyújtó személy egyharmada, 161 ezer ember az éves minimálbér értékének megfelelő vagy annál alacsonyabb összevont jövedelemről adott számot, az összevont jövedelem mintegy kilenc százaléka képződött náluk.

A legtöbb alacsony jövedelmű adózó Fejér megyében található, legkevesebben Komárom-Esztergom megyében adtak be minimálbéres bevallást. A minimálbér és 2 millió forint közötti éves jövedelmet szinte ugyanannyian szerepeltettek a Közép-dunántúli régióban, mint minimálbért. Ők az összevont jövedelemből és összes adókötelezettségből közel egynegyedes részarányt képviseltek.

A külön adózó jövedelmek a régióban összességében öt százalékkal bővültek a forrásadó és az osztalék értékének növekedése miatt, azonban az árfolyamnyereségből és az ingatlan átruházásból származó jövedelem negyven százalékkal esett vissza a 2011-hez képest, a tőzsdei ügyletekből származó jövedelem 13 százalékkal csökkent.

A Közép-Dunántúlon a legmagasabb munkaviszonyból származó jövedelmet, 236 millió forintot egy Fejér megyei adózó vallotta be. Komárom-Esztergom megyében a legmagasabb munkaviszonyból származó jövedelem 107,5 millió forintot tett ki.

Az árfolyamnyereségből származó jövedelem tekintetében egy Komárom-Esztergom megyei magánszemély a tavalyinál ötször nagyobb összeget, 238 millió forintot tudhatott magáénak. Osztalékjövedelmekből szintén egy Komárom-Esztergom megyei adózó vallotta a legtöbbet, 798 millió forintot.

Az ingatlanértékesítésből származó legmagasabb jövedelmek lényegesen mérséklődtek az előző évhez képest. Az első helyen egy Fejér megyei adózó állt 137 millió forinttal, Komárom-Esztergom megyében 11 millió forint bizonyult a legmagasabbnak, ami fele az egy évvel korábbinak. Veszprém megyében ennél valamivel több, 14 millió forint volt a legmagasabb ingatlan értékesítésből származó jövedelem, mely mindössze hét százaléka a 2011. évi értékeknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT