Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Április 06. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: lvp / könyvtár

Pálferi-jelenség Esztergomban - a könyvtár vendége lesz Pál Ferenc atya

Pálferi-jelenség Esztergomban - a könyvtár vendége lesz Pál Ferenc atya

Pál Ferenc vagy, ahogy talán még többen ismerik Pálferi atya előadásával vár csütörtökön az esztergomi könyvtár. A rendezvényen a résztvevők megismerkedhetnek a meghívott kalandos életével és műveivel.

Április 11-én, csütörtök 16 óra 30 perctől látja vendégül az esztergomi Helischer József Városi Könyvár Pál Ferencet. Pálferi atya humoros stílusú, szinte minden témával foglalkozó előadásait hetente több ezren hallhatják. A Semmelweis egyetemen népszerűségét már egyszerűen csak "Pálferi-jelenségként" emlegetik.

Pál Ferenc („Pálferi”), (Budapest, 1966. június 29.) katolikus pap, 2011. augusztus elsejétől az angyalföldi Szent Mihály-plébánia helyettes plébánosa (2002–2011 között az óbudai Kövi Szűz Mária plébánia lelkipásztora), mentálhigiénés szakember. 1986 és 1989 között válogatott atléta, magasugró volt.

Fiatalkorában aktív, később főállású sportoló volt a Budapesti Vasasnál. Volt válogatott kerettag, 1987-ben pedig felnőtt magyar magasugró bajnok lett. 1996. június 15-én szentelték pappá Esztergomban. Szentelése után előbb káplánként szolgált Terézvárosban, majd Rákoskeresztúron, 2002-től plébánosként Óbudán. 2011-től plébánoshelyettes Angyalföldön. 2005-től a SOTE Mentálhigiéné Intézet munkatársa. 2011. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.

Pál Ferenc, Pálferi atya, előadás, Esztergom, könyvtár, program,

Előadásai
Pál Ferenc papi pályafutásának kezdetétől tart heti rendszerességgel hittanórákat, előadásokat fiataloknak pszichológia, teológia és mentálhigiéné témakörében. Az előadások tematikája meglehetősen tág, érinti a spiritualitást és a társadalomtudományokat, a közösségi és családi konfliktusoktól, a személyes lelki egyensúly kérdésein és a párkapcsolati-házassági problémákon át a transzcendenciához fűződő kapcsolat problematikájáig terjed. Az előadások 2000 őszén kezdődtek a Bartók Béla úton, egy bérelt teremben, majd 2001–2011 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán folytatódtak. 2011-től a Millenáris Teátruma ad otthont az előadásoknak. Hanganyaguk a résztvevők között korábban kézről kézre terjedt, majd 2008 végétől az interneten is elérhetővé vált.

Pál Ferenc szerint katolikus pap léte ellenére fontos, hogy az előadások semlegesek legyenek: bárki részt vehet rajtuk, nem kell semmilyen vallási, ideológiai elvárásnak megfelelnie, elég a hallgató nyitottsága. Előadásaira jellemző egyrészt a strukturáltság és az érintett szakirodalom intenzív használata, valamint a stand-up comedy-ből ismert közvetlen, gyakran csapongó, humoros történetek mesélésére is építő stílus. A heti előadások hallgatóinak száma 2011-re alkalmanként meghaladta az ezer főt és a résztvevők körében spontán közösségszervezés kezdődött. A jelenséget a SOTE Mentálhigiéné Intézete szociológiai kutatás során vizsgálja.

Szerzői tevékenység
A 2000-es évtized második felétől kezdve több munkája megjelent nyomtatott formában. Az előadások első két évének anyaga mellett több kötetet publikált, valamint számtalan pszichológiai témájú kiadvány társszerzője volt.

Művei
• Tükör által világosan (Kairosz kiadó, Budapest, 2009)
• A függőségtől az intimitásig – vágy, élmény, kapcsolat (Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2010)
• Természetes spiritualitás – Meghittségben Istennel (Kairosz kiadó, Budapest, 2011)
• A szorongástól az önbecsülésig (Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 2012)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT