Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. December 17. 08:02, szerda | Helyi

Páncélos vitézek és kis hercegnők - megelevenednek az ódon várfalak Esztergomban

Páncélos vitézek és kis hercegnők - megelevenednek az ódon várfalak Esztergomban

A megszokott csend és unalom helyett próbákat kiálló páncélos vitézek és kis hercegnők töltik meg élettel az MNM Esztergomi Vármúzeuma, a MNM Balassa Múzeuma és újabban a Bazilika Kincstárának kiállítótereit.

Szakálos Éva művészettörténész, múzeumpedagógus és társai múzeumpedagógiai Nívódíjjal is jutalmazott foglalkozásokkal kívánják a letűnt történelmi korokat, kincseket élővé varázsolni a látogatók minden korosztályának. Az ötletgazda lelkesen osztotta meg tapasztalatait és terveit a Rádió Orient hallgatóival.

Legnépszerűbb foglalkozásunk a Hős lovagok és dicső hercegnők III. Béla korába vezeti el a gyerekeket, bemutatva, hogy milyen volt a vár a középkorban, hogyan és hol élt a várnép, a nemesek és a király, hogyan imádkoztak és harcoltak. A hadi tornán megismerkedhetnek és ki is próbálhatják az Árpád-kori viseletet, fegyverzetet a gyerekek” – mondja büszkén a Vár lelkes múzeumpedagógusa.

A foglalkozások tematikája és időkerete életkorok szerint bővül, a kis óvodásoknak szóló 40 perces mesés órától kezdve egészen a 14-15 éves korosztályig szélesítve a tudásanyagot.

A foglalkozások nemcsak a Várban, hanem a Várhegyen és a Bazilikában folynak. A török kort bemutató foglalkozásnak pedig a Víziváros és a Dzsámi is része. Nemrégiben a Bazilika is együttműködési megállapodást kötött a Várral, így a Főszékesegyházi Kincstárban is múzeumpedagógiai foglalkozás keretében ismerkedhetnek kicsik és nagyok az ötvösművészeti remekekkel.

Az esztergomi iskolákból már visszatérő csoportjaik vannak. Az osztálykirándulás időszakában, április-májusban pedig az Esztergomba látogató osztályok közül többen beiktatják a múzeumi órát is a kirándulásba. Az idősebb korosztályt csapatépítő tréningekkel várják, komolyabb történelmi körítéssel.

Páncélos vitézek és kis hercegnők - megelevenednek az ódon várfalak Esztergomban

Az ötletek megvalósításához a Balassa Bálint Múzeum régészei, antropológusai és néprajzosai adják a szakmai hátteret. A foglalkozásokon használt korhű viseletek pályázatok révén készülnek el. A kardok, a bárdok, a fokosok, szablyák, sisakok és láncingek a Vár hivatalos hagyományőrzőinek, az Aranysólyom Lovagrendnek az adományai.

Idén a 10 éve működő történelem verseny, a Szent István lovagjai megújítására Prantner Ivettel és több pedagógussal együtt ötletelve kidolgozott programjuk, a Kalandvár, Nívódíjat nyert. Ezen a Várat bejárva játékos feladatok közben III. Béla korában kalandozhattak a verseny résztvevői. Többek között találkoztak itt Géza fejedelem sámánjaival; a Szent Imrét kereső udvarhölgyeknek pedig egy labirintust végigjárva segíthettek hazatalálni.

Szeptember óta várja a látogatókat a vízivárosi Balassa Múzeum Látványtára is, ahol az általános barangolás mellett az Esztergom őskorától a XIX. századig összegyűjtött néprajzi tárgyak, bútorok, fegyverek, régészeti leletek, ötvös tárgyak és hajó makettek találhatók. A tervek szerint a közeljövőben a hajó makettekhez készül egy társasjáték, a bútoros foglalkozást pedig a bútorrestaurátorok ötleteivel teszik még színesebbé.

Tavasszal a hagyományőrző csapatok találkozójával indul a Várnyitó és többek közt újabb foglakozásokat, társasjátékokat, középkori vesszőfutás pályát is terveznek. Folyamatban van az esztergomi Dzsámi bevonása is egy török kori foglalkozással. A jövő évi Esztör Napokon pedig az Árpád- kor lesz soron, Szent Istvánnal a középpontban- tudtuk meg a jövő évi terveket.

Gyerekkoromból nincsenek jó emlékeim a múzeumokról. Ennek szeretnénk véget vetni kollégáimmal úgy, hogy élménnyé tesszük a múzeumlátogatást: lehet kérdezni, kézzel megfogni a tárgyak másolatait és felpróbálni a korabeli ruhákat”- zárja a beszélgetést Szakálos Éva.

OrientPress Hírügynökség (OPH)
Kép: facebook/varmuzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.