Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Október 29. 15:18, hétfő | Helyi

Párkány november 10-én választ

Párkány november 10-én választ

A szemétégetők ügye lett a fő kampánytéma, kérdés, hogy sikerül-e leváltani Szabó Eugen polgármestert.

Ahogy az várható volt, a tervezett szemétégetők-ügye lett a leghangsúlyosabb témája a párkányi önkormányzati választásoknak, ahol összesen öten pályáznak a polgármesteri címre. Éppen a szépszámú indulók száma az, ami egyetlen reményként megmaradt a korábbi támogatói után a képviselő-testület bizalmát is nagyrészt elvesztő Szabó Eugen polgármesternek: ha számára kedvező módon oszlanak meg a ellenszavazatok, kis szerencsével újrázhat.

Lukovics Tamás (Magyar Közösség Pártja), Karel Nagy, Norbert Parkansky, Szabó Eugen és Szalatnyai Gabriel – utóbbiak függetlenként – indulnak a polgármesteri cím elnyeréséért november 10-én.
Az eddigi kampányt nagyrészt a Magyar Közösség Pártja vezette, amely egyedüliként indít „teljes csapatot”, azaz a polgármester-jelölt mellett összesen kilenc képviselőjelöltet is a választásokon.

Épül-e szemétégető Párkányban? Valóban ez a választást tétje?

A Magyar Közösség Pártja érthető módon a szemétégetők elleni tiltakozással érvel és kampányol, hiszen az általuk indított petíciót annak idején közel nyolcezren írták alá. Még ha azt is vesszük, hogy az aláírók közül sokan lehettek a környékbeli településekről is, még így is biztos, hogy az aktív párkányi választók döntő többsége elutasítja a szemétégetők építését.

Az MKP nem véletlenül hangsúlyozza a kérdést, ráadásul joggal, hiszen továbbra sem dőlt el, hogy épülhet vagy nem épülhet szemétégető a városban. A felvidéki magyar párt pontosan a november 10-i választás tétjeként jelölte meg a szemétégetők kérdését.

A Szabó Eugennel „összekötött” szemétégetők ügyében éppen a regnáló polgármester ad folyamatosan újabb és újabb támadási felületet. Bár a kampányban egy olyan papírt mutatott be, amelyen az aláírása szerepel, valamint egy, a beruházást elutasító határozat, ez valójában nem más, mint a képviselő-testület döntése, amelyet kénytelen volt aláírni Szabó, mint polgármester. Ráadásul még korábban, az esztergomi televízió kérdésére válaszolva úgy nyilatkozott a szemétégetőkkel kapcsolatban, hogy „nem lát kivetnivalót a projektben”.

Elvesztett támogatók, elvesztett testületi bizalom

A testület az utóbbi időkben többször is kenyértörésre vitte a témát Szabóval szemben: a szemétégetők ügyének kirobbanását követően úgy módosították a területrendezési tervet, hogy abban rögzítették, a város területén nem létesülhet olyan üzem, amely jelentősen terheli a környezetet. Jellemző, hogy Szabó Eugen élve jogkörével, megvétózta a testület döntését, annak ellenére, hogy azt a képviselők túlnyomó többsége, az MKP-s politikusok mellett a többi párt és a függetlenek zöme is támogatta – a 15 fős testületből 12-en. A polgármesteri vétó azonban kevésnek bizonyult, a képviselők kitartottak a megismételt szavazáson is álláspontjuk mellett.



A kampányban ismét napirendre került a téma, miután a fenti döntést a járási ügyészség megtámadta, tartalmi és eljárási hiányosságokat is felróva. Utóbbi több mint furcsa ilyen horderejű kérdésben, a Szabó vezette hivatal nem tartott be egy határidőt, ami alapot adott az ügyészi felszólításra.
Múlt héten ismét szavazott a témában a képviselő-testület, és újfent a korábbi eredmény született, Szabó Eugen és alpolgármestere mellett csak további két képviselő támogatta a szemétégetőknek is legalább átmenetileg zöld utat adó rendelet visszavonását, a testület túlnyomó többsége azonban kitartott álláspontja mellett.
Szabó egyébként nem csak a testület többségének támogatását veszítette - egy kampányvideójában utal is arra, hogy a képviselőket kellene lecserélni - de korábbi támogatóit is, ami a közhangulat alapján nagyon jelentős szavazatvesztést vetít előre.
Kérdés, hogy ebből miképpen tudnak ellenfelei előnyt kovácsolni.

Az MKP uralja a kampányt: mire lesz ez elég?

A szemétégetők kérdését a kezdetektől fogva a Magyar Közösség Pártja uralja, amely a petíció gyűjtés után is kiállt a tervezett üzemek létesítésének meghiúsítása érdekében. Polgármester-jelöltjük, Lukovics Tamás szeptemberben Brüsszelben, az Európai Parlament szakbizottsága előtt ismertette az ügyet, arra kérve a bizottságot, hogy álljanak ki a petíciót aláírók mellett. Ahogy Lukovics fogalmazott: „a párkányi emberek érdekeiért bármeddig elmegyünk, ha kell Pozsonyig, ha kell Brüsszelig!”.
Azt csak mi tesszük hozzá: vagy a bíróságig, hiszen a testület döntését követően a járási ügyészség bíróságon kérheti számon a fentebb említett területrendezési terv módosítását.

Lukovics mellett szól az is, hogy egyedül a Magyar Közösség Pártja mutatott fel szervezett kampányt és jövőképet a városról, élve több, Párkányban legalábbis új technikával, a választók levélben történő megszólításával. A lakossági fórumon bemutatott programjuk is sokkal kidolgozottabb, aprólékosabb, kérdés, hogy sikerül-e megismertetni azt időben a választókkal, mivel a nyilvános lakossági fórumok továbbra is alacsony részvétel mellett zajlanak.

Lukovics Tamás igyekszik előnyére fordítani azt is, amit vetélytársai felrónak neki, nevezetesen hogy bár Párkányban született és tanult, innen Pozsonyba költözött, és csak az elmúlt években tért vissza szűkebb hazájába. A párkányi lakcímű jelöltnek ellenfeli felrótták, hogy a Párkányhoz közeli Leléden is van háza, ahol aktívan részt vett a közéletben. A közelmúltban kopjafa állítást szervezett, és az MKP felkérése előtt a párkányi polgármesteri címre felmerült, hogy Leléden induljon.
Lukovics Tamás szerint neki megadatott a lehetőség, hogy hazatérjen, de nagyon sok párkányinak nem, így – az MKP párkányi jelöltjeként - programjának sarkalatos pontja olyan feltételek – új munkahelyek, minőségi idegenforgalom, vállalkozások támogatása, kedvezményes építési telkek kialakítása – megteremtése, amelyek hazahozhatnák az elvándorolt párkányiakat, egyben itt tartanák a fiatalokat.
Kérdés, hogy mindezt időben és kellő hangsúllyal át tudják-e adni a választópolgároknak, és hogy azok valóban értékelni tudják-e, hogy olyan jelölt váltsa Szabó Eugent, aki nem hiteltelenedett el az elmúlt évek sokszor parázs párkányi közéletében, viszont új szemléletet tud hozni a városba.

Két igazi kihívója van Szabó Eugennek

A múlt heti polgármesteri vita után az is egyértelművé vált, hogy Szabónak Lukovics Tamáson kívül Szalatnyai Gabrielre, a volt rendőrkapitányból a helyi ingatlankezelő cég igazgatójává lett kihívóra érdemes figyelnie, aki az elmúlt négy évben is tagja volt a képviselő-testületnek. Szalatnyai az MKP-hoz hasonlóan szembehelyezkedett Szabóval a szemétégetők ügyében, s kapcsolatai révén sokan támogathatják. Ugyanakkor szintén nem elhanyagolható azok száma, akik annak a rendőr-vámos generációnak egyik ikonikus tagját látják benne, akik ma szinte az összes közintézményben magas beosztásban dolgoznak, kiegészítve szolgálati nyugdíjukat. Szalatnyai esetében tovább oszthatja a szavazókat, hogy nem csak polgármester-jelölt, hanem képviselőként is indul a választásokon: könnyen lehet, hogy a taktikai szavazók képviselőként rá, polgármesterként pedig az MKP-s jelöltre voksolnak Szabó Eugen biztos leváltása érdekében.

Mindez azonban nem igen került szóba eddig a kampányban, ahogy a két igazán esélyes kihívó – Lukovics és Szalatnyai – is óvakodott attól, hogy egymással szemben – legalábbis hivatalosan – vádakat fogalmazzanak meg, Szabó Eugennek pedig kifejezetten kedvez ez a felállás.

A szavazatok elaprózódásában bízhat Szabó

A regnáló polgármester ugyanis hiába veszít várhatóan jelentős szavazatot, bízhat abban, hogy a két esélyes jelölt között megoszlanak annyira a voksok, hogy ő megtarthassa polgármesteri címét. Az elmúlt évek önkormányzati választásai során a szavazásra jogosult mintegy 9000 párkányinak csak nagyjából a fele, átlagosan 4500-an mentek el szavazni. Vélhetően most sem változik számottevően ez az arány, de az esetleges magasabb részvétel elsősorban az MKP-nak kedvezhet, amely joggal bízhat azok szavazatában, akik aláírták az égetők elleni petíciójukat.
Ezzel együtt könnyen előfordulhat, hogy az eddigi legalacsonyabb szavazatszámmal, akár jócskán kétezer alatti vokssal is elnyerhető a polgármesteri cím, a kérdés, hogy melyik jelöltnek sikerül jobban mozgósítania táborát. Utóbbira az eddigiek alapján az MKP-nak van a legnagyobb esélye, kérdés, hogy a kampányban mutatott eddigi lendület kitart-e a hátralévő mintegy másfél hétben: november 8-tól kampánycsend kezdődik, november 10-én pedig eldől, hogy ki nyeri el a választópolgárok bizalmát Párkányban.

A szavazók nincsenek könnyű helyzetben, hiszen könnyen lehet, hogy hiába szavaznak majd többségükben valamelyik ellenjelöltre, szavazataik megoszlanak, és ezzel Szabó Eugen ismét polgármester lesz.
Arra nem látszódik esély, hogy esetleg az egyes jelöltek koordinálják indulásukat, esetleg visszamondják jelöltségüket, így a szavazók számára nincs más lehetőség, mint hogy mérlegelni, ki a legesélyesebb, és arra adni voksukat, egyben ugyanerre biztatni mindenki mást is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.