Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 27. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége/Grayling Hungary

Patikahiány megyénkben

Patikahiány megyénkben

Megyénk településeinek több mint egyharmadán nincs patika, hazai gyógyszertárak működtetése és fenntartása évről évre egyre nehezebb.

A gyógyszertárak fenntartása és működtetése évről évre egyre nehezebb. Az elmúlt évek során hozott, gyakran ad hoc jellegű, nem megfelelően előkészített, valamint kellő felkészülési időt nem biztosító intézkedések bizonytalanságot hoztak, és feszültséget keltettek a patikaszektor szereplői között. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége, amely hazai patikapiac hetedét működteti, azt tapasztalja, hogy a magyarországi patikaszektor súlyos gondokkal küzd és a jelenlegi környezetben a gyógyszertárak működtetése nem fenntartható, ezért számuk folyamatosan csökken. Az új gyógyszertár-tulajdonlási szabályok legnagyobb vesztesei a vidéki kispatikák lehetnek. Komárom-Esztergom megyében jelenleg a települések több egyharmadán nincs patika.

Az Országgyűlés által a közelmúltban megszavazott törvénymódosítás értelmében a gyógyszerészeknek 2017. január 1-jéig többségi tulajdonnal kell rendelkezniük a magyarországi gyógyszertárakban. Az új szabályozás értelmében, azokon a 2000 főnél népesebb településeken, ahol csak egy patika van, az állam a gyógyszerészeket megelőzve is többségi tulajdonossá válhat, így biztosítva a gyógyszerellátást. A törvénymódosítás azonban nem foglalkozik a 2000 fős vagy kisebb lélekszámú településekkel. Így amennyiben ezeken a településeken nem valósul meg 2017. január 1-jéig a gyógyszerészi többségi tulajdon, vagy a jövőben a tulajdonos gyógyszerész nyugdíjba megy, és nem talál vevőt a patikájára, ezek a kispatikák be kell, hogy zárjanak, ami jelentősen megnehezítheti a kistelepüléseken élők gyógyszerhez jutását.

A magyar gyógyszertár piac alakulása (KSH és ÁNTSZ adatok alapján):
• Magyarországon összesen 1482 településen működik közforgalmú vagy fiókpatika, ami azt jelenti, hogy országosan a települések 46,6%-ában, vagyis közel minden másodikban található gyógyszertár.
• A közforgalmú gyógyszertárak száma 2011 decembere óta stagnál: az elmúlt másfél évben 57-tel, vagyis 2,4%-kal csökkent a közforgalmú gyógyszertárak száma, összesen 91 patika zárt be, miközben 34 új patika létesült. (2011 decemberében 2390 közforgalmú gyógyszertár működött 2013. júniusban 2333).
• Magyarország népességének 16,8%-a (1 671 935 fő) él 2000 fő alatt kistelepülésen. A közforgalmú gyógyszertárakat és a fiókpatikákat is figyelembe véve ezen települések összesen 69,2%-ában 1663 db 2000 fő alatti településen nem működik semmilyen gyógyszertár, csupán 30,8%-ában található patika, összesen 741 településen.
• Mintegy 760 000 ember lakik olyan 2000 fő vagy annál kisebb lakosú településen, ahol egyáltalán nem működik gyógyszertár.
• A 2000 fő alatti települések gyógyszertár ellátottságát tekintve a legrosszabb helyzet Vas megyében van, ahol ezen települések mindössze 11%-ában működik patika.
• Komárom-Esztergom megyében 2012 júniusában 47 településen 89 patika működött, számuk egy év alatt nem változott (48 településen 89 gyógyszertár). A megyében jelenleg a települések 37%-án nincs patika.
• A 2000 fős kistelepülések gyógyszertár-ellátottsága jelenleg megfelel az országos átlagnak (Komárom-Esztergom: 36%, országos átlag: 30%).

Patikahiány Komárom-Esztergom megyében

Dr. Zlinszky János, a HGYSZ alelnöke a következőket mondta:
A hazai gyógyszertárak működtetése és fenntartása évről évre egyre nehezebb. Az elmúlt években nemcsak a vaklicitek okoztak jelentős árrés tömeg kiesést – ami havi szinten 400-450 ezer forintot jelent patikánként a vaklicitek előtti időszakhoz képest -, de a gyógyszertárak forgalmát komoly mértékben rontotta az is, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan szűkült a patikában forgalmazható termékek köre. A tulajdonlásra vonatkozó szabályoknak köszönhetően a vidéki kispatikák sorsa is bizonytalanná vált. Az elmúlt hónapok során számos javaslatot dolgoztunk ki és osztottunk meg a döntéshozókkal, hogy a hazai patikák helyzetét javítsuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.