Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Június 24. 05:41, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - illusztrációk: pixabay

Patkányirtás kezdődik Esztergomban

Patkányirtás kezdődik Esztergomban

Esztergomban júliustól nagy kiterjedésű városi patkányirtás kezdődik.

Az irtás közterületen történik, ahol a közterület kezelőjének, fenntartójának (a települési önkormányzatnak) a feladata a rágcsálók irtása. Magánterületen a rágcsálók irtása az adott terület tulajdonosának/kezelőjének kötelessége, melyhez kártevőirtó szakember segítségét is igénybe veheti!

A rágcsálóirtószerek szinte kivétel nélkül véralvadásgátló hatóanyagokat tartalmaznak, ezért a kártevők mellett az emberekre és az állatokra (kutyára, macskára, sertésre, madarakra, vadállatokra stb.) nézve is veszélyt jelentenek. A mérgezés veszélye akkor áll fenn, ha az ember vagy állat az irtószert elfogyasztja. A rágcsálóirtószereket a gyártók feltűnő (pl. piros, kék) színnel megszínezik, hogy azok az élelmiszerrel, takarmánnyal ne legyenek összetéveszthetők. Emellett az irtószerekbe a gyártók egy rendkívül keserű ízanyagot (denatónium-benzoát) kevernek, melyet a rágcsálók nem érzékelnek, ellenben az ember és a háziállatok igen, így elkerülhető, hogy valaki (pl. gyermekek) véletlenül nagy mennyiségű irtószert fogyasszon el. További, biztonságot jelentő szempont, hogy a vállalkozó a rágcsálóirtószereket kizárólag zárható műanyag szerelvényben (ún. patkányetető ládában) helyezheti ki, amelyen jogszabályi előírásnak megfelelőn minden szükséges információ feltüntetésre kerül a szerelvényen. A véralvadásgátló hatóanyagok ellenszere a K1-vitamin (Konakion injekció) – hívta fel a figyelmet az irtást végző cég Esztergom oldalán.



Ezekre kell figyelni a cég szerint:

• Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az élelmiszer maradékot ne engedjék a szennyvízcsatornába, mert eleségül szolgálhat a rágcsálóknak.

• A háztartási hulladékot tárolja elzárva, az utcán csak kijelölt szemetesbe dobja a hulladékot.

• Ha a kertben komposztot gyűjt, válasszon zárt komposztálót, melybe a rágcsálók nem tudnak bemászni.

• A háziállatoknak szánt takarmányt ne hagyja szabadon, az csak az etetés ideje alatt álljon rendelkezésre az állat számára. Azontúl kérem tárolják zártan a takarmányt.

• Haszonállatok takarmánya közül elsősorban a szemes termény és a granulált táp lehet a rágcsálók számára alkalmas táplálékforrás, ezt próbálja zártan tárolni.

• Akadályozza meg a rágcsálók bejutását az épületekbe. Az ajtó/ablak zárva tartása vagy rácsozása mellett az épület szerkezeti hiányosságait pótolja, a falon, padlón, pincében lévő réseket, repedéseket javítsa ki.

• A rágcsálók a bolygatást nem kedvelik és a nyílt, tereptárgyaktól mentes területen nem szívesen mozognak. A rendezetlen telkek, használaton kívüli épületrészek, felhalmozott lomok viszont búvóhelyet biztosítanak a patkányok számára. Törekedjen a környezet rendezésére és a feleslegessé vált lomok felszámolására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT