Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Október 27. 13:31, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

PDSZ: egyeztetésre hívta a sztrájkbizottságot a közoktatási államtitkár

PDSZ: egyeztetésre hívta a sztrájkbizottságot a közoktatási államtitkár

Egyeztetésre hívta a pedagógus sztrájkbizottság képviselőit november 7-re a közoktatásért felelős államtitkár - jelentette be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője

Az erről szóló levelet a vasárnapi budapesti diákdemonstrációt követően kapták Maruzsa Zoltántól - közölte Nagy Erzsébet.

A sajtótájékoztatót azt megelőzően tartották, hogy Budapesten élőláncot alakítottak diákok, szülők, pedagógusok és támogatóik az Egységes Diákfont kezdeményezésére.

Az ügyvivő elmondta: az élőlánccal egy időben sok ezer pedagógus teszi le a munkát csütörtökön országszerte gördülő sztrájk keretében. Továbbá a 60 tankerületi központból 33 előtt lesz összesen 65 demonstráció, megmozdulás.

Nagy Erzsébet arról is beszámolt, hogy november 18-ra újra országos sztrájkot hirdettek, illetve november 2-án a közoktatás helyzetéről szóló vitanapot tartanak az Országgyűlésben.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke közöle, hogy november 22-én, a magyar közoktatás napján demokráciaórákat tartanak az iskolákban a diákoknak, november 26-án pedig "nemzeti konzultációra" várnak mindenkit a nemzet főterére, a budapesti Kossuth térre.

Pirint Gergő, az élőláncot kezdeményező Egységes Diákfront képviselője hangsúlyozta, hogy nyolc városban szerveztek összesen 61 demonstrációt az oktatás szabadságáért.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója azt kifogásolta, hogy miközben már két hónapja zajlanak a tüntetések az oktatás szabadságért, a közoktatásért felelős miniszter, Pintér Sándor egy szót sem szól, és szintén hallgat Orbán Viktor miniszterelnök.

Amíg nem érnek el eredményt, nem hagyják abba a tiltakozást - tette hozzá Törley Katalin.

Országos szolidaritási sztrájkra szólította fel az embereket a sajtótájékoztatón Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója. Az oktatás helyzete, a diákok jövője nem jobb- vagy baloldal, nem főváros vagy vidék, nem liberális vagy konzervatív gondolkodás kérdése, hanem közös nemzeti ügyünk - hangoztatta.

Azt mondta, hogy az egyre terebélyesedő tömeg már nemcsak az oktatás ügye mellett áll ki, hanem az egészségügyért, a szociális szféráért és minden társadalmi csoportért, amelyet ez a kormány cserben hagyott.

Ezért az ellenállást ki kell terjeszteni a többi szakszervezetre, szolidaritást kell vállalniuk az állampolgároknak, és országos szolidaritási sztrájkot, polgári engedetlenséget kell vállalnunk - mondta Molnár Áron, hozzátéve, ez nem pártpolitika.

Az élőlánc a Margit híd - Nyugati tér - Király utca - Blaha Lujza tér - Üllői út - Petőfi híd - Móricz Zsigmond körtér - Villányi út (Alsóhegy utca) - Margit híd (budai hídfő) útvonalon jött létre.
Ezzel egy időben a Margit hidat fellobogózták a pedagógusok melletti kiállás jelképeivel, a PDSZ és a PSZ zászlóival, valamint a mozgalom jelképévé vált, körbe zárt felkiáltó jelet ábrázoló lobogókkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni