Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 07. 07:03, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Pénzt kapnak a kismamák

Pénzt kapnak a kismamák

A jövő hónap elején a márciusi ellátással együtt – januárig visszamenőleg – egy összegben kapják meg...

A jövedelempótlékot azok a terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás), illetve gyermekgondozási díjban (gyed) részesülő kismamák, akik helyesen kitöltve juttatták vissza nyilatkozatukat a folyósító szervhez – közölte honlapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium február elsején tájékoztatott a Magyar Közlönyben aznap megjelent kormánydöntésről, amely szerint jövedelempótlékot kapnak azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése.

A tárca akkori közleményében azt írta: a január 1-je előtt megállapított gyed és tgyás esetében az érintett szülők a korábbi, béremelés előtti bruttó keresetük alapján részesülnek az ellátásokban; ezért a már megállapított ellátások esetében olyan kiegészítő juttatás bevezetése szükséges, amely biztosítja, hogy az ellátás nettó összege ne csökkenjen. Hosszabb távon a megemelt keresetek alapján a következő évekre megállapított gyed- és tgyás-összegek is nőnek majd – közölték.

Az OEP pénzbeli és ellenőrzési főosztályának vezetője, Bogdán Zsuzsanna az OEP honlapjára feltöltött hanganyagban kiemelte: az egészségbiztosító többször felhívta a figyelmet a nyilatkozatok mielőbbi és helyes kitöltésére. Ennek ellenére hiányosan, hibásan és sokszor a családi kedvezményre vonatkozó nyilatkozattal ellentétesen kitöltve kerültek vissza a nyilatkozatok a folyósító szervhez. Az ilyen nyilatkozatokat tisztázni kell, amely sok időt vesz igénybe.

A jogszabály szerint a jövedelempótlékot csak az ellátással egyidejűleg lehet kiutalni. Akinek az ellátásra való jogosultsága időközben lejárt, de a jövedelempótlékra jogosultságot szerzett, április elején számára is kifizetik az őt megillető összeget. Ezt követően a jövedelempótlékot minden hónapban az ellátással együtt kapják meg a kismamák, amíg a tgyásra, illetve a gyedre való jogosultságuk fennáll 2012-ben – mondta az OEP főosztályvezetője.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.