Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Szeptember 20. 16:07, péntek | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter / MTI

Elindult az ország első közösségi kerékpáros rendszere Esztergomban

Elindult az ország első közösségi kerékpáros rendszere Esztergomban

Átadta pénteken délben Magyarország első közösségi kerékpáros rendszerét Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár és Neuzer András, a rendszert kifejlesztő esztergomi kerékpárgyár tulajdonosa a városnak.

Átadta ma délben Völner Pál államtitkár és Neuzer András, a Neuzer Kft. ügyvezetője ma Esztergom közösségi kerékpáros rendszerét, az EBI-t (Esztergom Bicikli), amely fél évvel megelőzte a budapesti BUBI-t.

Völner Pál az ünnepségen kiemelte, hogy a rendszert a Neuzer Kft. saját erejéből fejlesztette ki, és a külföldi példák tanulmányozása után a legjobb megoldásokat egyesítette a kerékpár-kölcsönző kialakítása során. Tétényi Éva polgármester pedig a felajánlásért emléklapot adott át a társaság tulajdonosának, majd kifejtette, hogy akad olyan is, amiben ma Esztergom az első az országban.

Völner Pál államtitkár átadta Esztergom közbringa rendszerét

Neuzer András ismertette, az EBI (Esztergom Bicikli) nevet viselő közbringa rendszer öt állomással és 50 kerékpárral indul, 2014 tavaszára már tíz állomáson 160 dokkolóval fog működni és a kölcsönözhető járművek száma eléri a száz darabot. A rendszert 50 millió forint ráfordításával hozták létre, az önkormányzat a dokkoló-szigetekhez szükséges helyet biztosította. A társaság a fejlesztéshez korábban 25 millió forintos támogatást nyert.

A kerékpárok feltölthető kártyával bérelhetők, ez regisztrációval és 600 forintos egyszeri költséggel jár. A kölcsönzés díja a bevezetés időszakában 30 percenként 200 forint. Esztergomi lakosok és dolgozók naponta kétszer, alkalmanként 30 percnél rövidebb utazásra térítésmentesen használhatják a járműveket. Turisták az október 30-ig tartó tesztidőszak után bérelhetnek bringát, PIN kódos, bankkártyás azonosítással.

Neuzer András Esztergom közbringa rendszerének átadóján

A kölcsönzőhöz egyedi tervezésű kerékpárok tartoznak, vázuk nagy igénybevételre tervezett. A kerékpár alkatrészei nem szabványosak, ezért értéktelenek a piacon, valamint könnyen felismerhetők a szokásos kiegészítők között.

A biztonságos esti közlekedéshez az első kerékbe dinamót építettek, amely folyamatosan biztosítja a világítást, és a kerékpárok gumiabroncsai fényvisszaverős csíkkal rendelkeznek. Az első és hátsó sárvédő nagy felületét reklámhordozóként értékesítik, ez fedezi az esztergomi lakosok ingyenes használatának díját.

Az ünnepségen elhangzott: a Neuzer Kft. által kifejlesztett közbringa rendszer alkalmas arra, hogy a bármely városban bevezessék. Ha az ország több településén is működne a Neuzer-rendszer, akkor megoldható lenne, hogy bármelyik magyar városból érkezik valaki, ugyanazzal a kártyával tudna kölcsönözni.

Az ország első közbringa rendszere Esztergomban

Az 1996-ban alapított Neuzer Kft. Magyarország legnagyobb kerékpárgyára, termékeinek felét Hollandiába, Németországba, Szlovákiába és Szlovéniába exportálja. A vállalat 2012 márciusában adta át új üzemépületét az Esztergomi Ipari Parkban, és 2013 januárjában 110 millió forintból további korszerűsítéseket végzett az üzemben. A társaság teljes kapacitáson működve 130 embernek ad munkát, és évente 140 ezer kerékpár legyártására képes. A cégcsoport Magyarországon több mint 170 munkavállalót foglalkoztat, forgalma 2012-ben elérte a 4 milliárd forintot. Kizárólag saját fejlesztésű és tervezésű kerékpárokat készítenek, termékeiket saját hálózatukban értékesítik. A cégcsoport tagja a Marosvásárhelyen működő Neuzer Románia, ahol összeszerelő-üzem és nagykereskedelmi raktár működik.

A kerékpár
Egyedi tervezésű kerékpárok tartoznak a kölcsönzőhöz, melyeknek vázuk nagy igénybevételre tervezett. Előre csomagtartót szerelt a cég kisebb méretű hátizsák, aktatáska elhelyezésére. A biztonságos esti közlekedés érdekében a járművek első kerekébe dinamót épített a gyártó, amely folyamatosan biztosítja a világítást, valamint a kerékpárok gumiabroncsa fényvisszaverős csíkkal van ellátva. Az első és hátsó sárvédő nagy felülete reklámhordozóként értékesíthető, melyből a befolyt bevételt a tervek szerint a Neuzer Kft. az esztergomiak ingyenes használatára fordítja majd.
Az ülés az egyedi igényeknek megfelelően állítható, de speciális műszaki megoldása miatt nem emelhető ki. A kerékpár alkatrészei nem szabványosak, ezért értéktelenek a piacon, valamint könnyen felismerhetők a szokásos kiegészítők között.

A dokkoló
A kerékpárokat úgynevezett dokkoló egységből lehet kölcsönözni és ezekbe is kell visszavinni, ami bármelyik állomásnál történhet. A kerékpárokon és a dokkolónyílásokban egyaránt egy-egy elektronikus eszköz található, melyek egymással kommunikálnak. A kölcsönzés a dokkoló fejegységébe beszerelt kártyaolvasón keresztül történik, a feltöltött kerékpárkölcsönző kártyát a dokkoló kártyaolvasójához érintve a szerkezet szabaddá teszi a kiválasztott járművet. A dokkolón belüli zár a kerékpárt akkor is képes visszavenni, ha a rendszer egy esetleges áramszünet vagy az állomásban lévő akkumulátorok lemerülése miatt nem működne. Miután a rendszer helyreáll, a visszahozott kerékpárok díjszabásában az áramszünet alatti időtartamot nem számolják fel.

Völner Pál államtitkár fel is avatta az esztergomi közbringa rendszert

Kerékpáros kártya
A kerékpáros kártyát (EBI-kártya) értékesítő helyeken lehet kiváltani. A kártya kiadásakor a bérlő személyi adatait rögzítik egy szerződés keretében, ez garanciát képez a kerékpár elvesztése esetén.
A kártya a kibocsátó helyszíneken, vagy bankkártyával az interneten tölthető fel fedezettel. A használat időtartamát a diszpécserközpont rögzíti, díját a kártyára feltöltött összegből vonják le.

A vezérlő oszlop
A vezérlő oszlopban található a vezérlő számítógép, az olvasó rendszer, a monitor és a kódok megadására szolgáló vandálbiztos billentyűzet. A vezérlő számítógép kapcsolatban áll a diszpécser központtal, jelzi a kerékpárok kölcsönzésének kezdetét és végét valamint a kikölcsönzött kerékpár sorszámát és a felhasználó adatait. A vezérlő oszlopban elhelyezett kártyaolvasó beolvassa a felhasználó tulajdonában lévő kölcsönző kártyát, tájékoztatást ad a kártyán szereplő egyenlegről, ezen felül az útirányként megválasztott következő kölcsönző is megtekinthető, információt kapunk dokkolóinak telítettségéről.

Központi diszpécser állomás
A központi diszpécser állomás napi 24 órás üzemmódban dolgozó rendszer, mely a bemenő és kimenő kerékpárok felügyelete mellett a kerékpárok helyes eloszlásáért, a használati időtartamok rögzítéséért, a dokkoló állomások és kerékpárok karbantartásának irányításáért felel, valamint intézi a kölcsönzés díjának levonását a kerékpáros kártyáról és a kártyák felöltését.

EBI Esztergomi Bicikli

Bankkártya
A Neuzer Kft. már dolgozik a bankkártyás fizetési lehetőség megvalósításán is, ami a nem rendszeres és külföldi felhasználók számára történő kölcsönzést teszi majd könnyedén lehetővé. A koncepció szerint a bankkártyával közvetlenül az állomásnál történik a regisztráció. A kártya beolvasása és adataink megadása után egy PIN kódot kapunk mellyel a kölcsönzés megkezdhető. A PIN kód a vezérlő oszlopon lévő billentyűzet segítségével adható meg. A visszaélések elkerülése érdekében a rendszer kölcsönzéskor 40.000 forintos biztosítékot terhel a kártyára, mely a kerékpár visszavételekor felszabadul. A kölcsönzés díját a használat időtartamának megfelelően levonják a bankkártyáról.

Még több fotó a galériában!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT