Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 12. 05:00, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Esztergomban tartotta alakuló ülését a nemzetközi WaVE projekt

Esztergomban tartotta alakuló ülését a nemzetközi WaVE projekt

Február 4-én az Ister-Granum EGTC vezetésével Esztergomban tartotta alakuló ülését a nemzetközi WaVE projekt helyi támogató csoportja (HTCS).

A találkozó célja az Ister-Granum Eurorégióban található, vízhez kapcsolódó örökségek feltárása volt.

Február 4-én az esztergomi Szent Adalbert Központban az Ister-Granum Eurorégióban tevékenykedő 11 szakember részvételével, a WaVE ((Water-linked heritage Valorization by developing an Ecosystemic approach- Vízhez kapcsolódó örökségek értékelése ökoszisztéma alapú módszertan kidolgozásával) című projekt érdekeltjeinek első találkozója keretében megalakult a projekt helyi támogató csoportja.

Az ülés kezdetén Nagy Péter, az Ister-Granum EGTC igazgatója köszöntötte a résztvevőket és ismertette az ülés céljait. Ezt követően Dolník-Domány Zsófia, a WaVE projektmenedzsere bemutatta az INTERREG EUROPE Program keretében, a Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam támogatásával megvalósuló projekt főbb jellemzőit. Elmondta, hogy az Ister-Granum EGTC mellett 2 hollandiai, 2 olasz, 1 dán és 1 spanyol szervezet részvételével zajló projekt célja a vízhez kapcsolódó természeti és kulturális örökségek megőrzése, fejlesztése, hasznosítása. A 2019. augusztus 1-én indult, 3 évig tartó szoft projekt során lehetőség nyílik tanulmányutakon való részvételre, ahol a partnerség tagjai egymás „jó gyakorlataival” ismerkedhetnek meg. Az új, innovatív ötleteket saját térségeikben hasznosíthatják projektek kidolgozására, amelyek később különböző pályázati kiírásokra nyújthatók majd be. Ezáltal valósul meg az INTERREG EUROPE program sajátos követelménye, miszerint már meglévő szakpolitikai eszközök befolyásolását is eredményeznie kell a projektnek.

Ocskay Gyula a CESCI képviseletében elmondta, hogy a WaVE első lépéseként a CESCI egy, a térségben található, vízhez kapcsolódó kulturális értékeket, és a fejlesztésükre hatással lévő stratégiákat, szakpolitikai eszközöket bemutató tanulmányt készít. A módszertan ismertetése után felkérte a résztvevőket, hogy mondjanak a feltételeknek megfelelő természeti és kulturális örökségeket, majd kisebb csoportokban dolgozva fejtsék ki az egyes értékek jellemzőit, fejlesztési lehetőségeit. A csoportmunkák eredményeit a csoportvezetők prezentálták.

Az interaktív, 3 órán át tartó találkozó sikeresen zárult, ugyanis a szakértők aktív közreműködésével elkészült az a lista, amely a helyzetértékelő dokumentum alapját fogja képezni. A 2. ülésre 2020. március 4-én kerül majd sor. Fő témája a térség tematikus SWOT elemzésének elkészítése lesz.

A projektről bővebben ITT és ITT találhatók további részletek!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.