Városlista
2022. december 1, csütörtök - Elza

Hírek

2013. Május 30. 08:16, csütörtök | Helyi
Forrás: Ister-Granum EGTC

Európa Intézet alakul Esztergomban

Európa Intézet alakul Esztergomban

Európai színvonalú kutatóközpont jön létre Esztergomban, melynek adminisztrációját az Ister-Granum EGTC látja el. Az Európai Intézetet ma konferenciával egybekötve nyitják meg a Szent Adalbert Központban az alapítók.

Európában számos országban létezik olyan intézet, amely tudományos igényű kutatásokat végez a határmentiség témájában, kutatásaival hozzájárul a határ átjárhatóságát segítő jogszabályok megalkotásához, emellett oktatásokat, képzéseket szervez, és ilyen témákban információs szolgálatot működtet. A mintát a Strassbourg és Kehl által 1993-ban alapított Euro-Institut (FRA-GER) adja, de számos további sikeres kezdeményezés létezik Európa szerte.

A CESCI-t 2009-ben azzal a céllal hozták létre, hogy a határ menti együttműködéseket a francia Mission Opérationnelle Transfrontalière mintájára segítse a magyar határok mentén. A CESCI négyféle feladatot lát el: tudományos kutatási projekteket valósít meg a határmentiség témájában, a tudományos kutatások eredményeire alapozva stratégiai terveket készít, a stratégiai tervek alapján folytat határ menti fejlesztési tevékenységet, valamint mediátori feladatokat lát el a helyi, a nemzeti és az uniós szintű szereplők között.

Az Európa Intézet keretében a CESCI a 2013. évi költségvetési támogatásból európai színvonalú kutatóközpontot hoz létre Esztergomban, amely az alábbi szakterületeken egészíti ki a ma meglévő struktúrát: térelméleti kutatások, a területi együttműködéssel kapcsolatos vizsgálatok (határon átnyúló, transznacionális és interregionális), határ menti térségek vizsgálata területi, gazdasági, társadalmi és intézményi szempontból, a határ menti együttműködések jogi kereteinek vizsgálata, a több szintű kormányzással kapcsolatos vizsgálatok.

Európa Intézet alakul Esztergomban

Az intézet multidiszciplináris jellegű kutatásokat végez, amelyek kimeneti eredményei szakpolitikai relevanciával bírnak, így segíthetik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a parlamenti képviselők jogszabály-előkészítő munkáját. Elsősorban tehát nem alapkutatási feladatokat lát el, hanem a döntéshozatal tudományosan megalapozott befolyásolásán keresztül a konkrét határ menti fejlesztéseket segíti elő. Ennek keretében kutatásokat végez, amelyhez a forrásokat a CESCI anyaegyesületként biztosítja saját forrásaiból, támogatásokból és pályázati bevételekből, illetve az intézet a CESCI-n keresztül pályázatokon keresztül szerzi meg. A későbbiekben – amennyiben az intézet tevékenysége saját bevételek szerzése útján is finanszírozhatóvá válik – az intézmény jogilag is önállósulhat.

Az intézet szakmailag autonóm módon, de a CESCI tervezési-fejlesztési központjával stratégiai szintű, szoros együttműködésben látja el feladatait. Az intézetet a CESCI kutatási igazgatója vezeti, munkaszervezetét egy senior és két junior kutató, valamint a CESCI tervezési részlegén is foglalkoztatott gyakornokok alkotják.

Az intézet adminisztrációját külön szerződés alapján az Ister-Granum EGTC látja el, amely az intézet területén nyer elhelyezést. Ezen kívül az Ister-Granum EGTC fogja ellátni az Európa Intézet információs szolgáltatási feladatait is, míg a CESCI által kialakított keretek között a négy munkatárs a kutatási és képzési feladatokat végzi.
A megnyitót egy nemzetközi mini konferencia előzi meg, amelynek során a meghívott előadók a sikeres határon átnyúló együttműködések feltételeinek egy-egy eleméről tartanak előadást.

Az Európa Intézet megnyitásának tervezett programja

Helyszín: Esztergom, Szent Adalbert Központ
Időpont: 2013. május 30.

12.00 – 13.40: mini konferencia: A sikeres határ menti együttműködések feltételei

Elnök: dr. Tóth Tamás elnök
12:00 Jens Gabbe elnök (AEBR, Tanácsadó Bizottság): Tudomány és együttműködés
12.20 Jean Peyrony igazgató (MOT): A határtérségek feltárása: a megfelelő adatok
12.40 Ocskay Gyula főtitkár (CESCI): A határtérségek integrált fejlesztése: a megfelelő módszertan
13.00 Bottlik Zsolt igazgató - Jeney László senior kutató (European Institute, CESCI): A határmentiség történelmi és földrajzi háttere Köztes-Európában
13.20 Juan José Lirón Lago igazgató (Galicia – Norte de Portugal EGTC, Vigo): Intézményes együttműködési modellek a portugál-spanyol határtérségben: a szükséges intézményi-jogi keretek
13.40 Sebastian Rihm projektmenedzser (Euro-Institut, Kehl) - Hynek Böhm projektmenedzser (Institut EuroSchola): Az Euro-Institut szerepe a határ menti együttműködések erősítésében: a segítő intézményi háttér

14.00: ünnepélyes megnyitó
Beszédet mondanak:
Dr. Rétvári Bence államtitkár, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Didier Haguenauer együttműködési attasé, Budapesti Francia Nagykövetség

14.15 Szalagvágás, fogadás

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 09:54, hétfő | Helyi

IDÉN IS MEGNYÍLIK A MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2022. december 3-án (szombaton), 18:00 órakor nyitja meg az Eurohíd Alapítvány szokásos évi adventi kiállítását X. Művészet Esztergomért címmel a Kapcsolatok Házában, 34 művész részvételével.

2022. November 28. 09:48, hétfő | Helyi

Alapítványokat is támogat a Richter a térségben

Dorogon és környékén évek óta támogat alapítványokat a Richter Gedeon Nyrt. – erről beszélgettünk Garai Zoltánnal, a dorogi gyáregység főmérnökével.

2022. November 25. 16:14, péntek | Helyi

SZOBATÁRSÁTÓL LOPOTT

A 30 éves férfi egy esztergomi munkásszállón lopta meg a sértettet. Az esztergomi rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

2022. November 21. 13:41, hétfő | Helyi

Esztergomi Adventi Vásár

Az ünnepi hangulatra vágyó közönséget az idei évben visszafogottabb, ám meghitt és különleges adventi programokkal várják az esztergomi Széchenyi téren.