Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2016. November 17. 14:22, csütörtök | Helyi
Forrás: LVP/InfoEsztergom.hu

Ingyenes szombat, olcsóbb bérletek – változások a parkolásban

Ingyenes szombat, olcsóbb bérletek – változások a parkolásban

Szombaton ingyen lesz a parkolás, olcsóbbak lesznek a bérletek, orvosoknak és elektromos autóknak díjmentessé válik a várakozás. Több részletét tárgyalta a képviselő-testület az esztergomi parkolásnak csütörtökön.

Több pontját is módosította az esztergomi testület a parkolási rendnek. Mindezekhez a lakosságtól beérkezett észrevételeket is figyelembe vették a városvezetők.

Így egyebek között ingyenessé válik a parkolás szombat egész nap a Tópart utca és Bazilika kivételével a város egész területén.

A módosításnak köszönhetően eltörölte a közgyűlés az Esztergom Város Önkormányzatával kötött hatályos feladat-ellátási szerződés keretében praktizáló háziorvosok, gyermekorvosok és védőnők sürgősségi orvosi ellátáshoz kiadott várakozási engedéllyel történő parkolásának eddigi egy órás limitét. Így korlátlan ideig ingyenesen parkolhatnak a háziorvosok és a sürgősségi ellátást végző orvosok feladatuk ellátása során.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a Gran Parkoló Kft-vel közösen dolgozzák ki a hivatal munkatársai annak rendszerét, hogy a parkolási cég elektronikusan jelzett tilosban történő parkolásokat a közterület-felügyelet hathatósan tudja szankcionálja, és ezzel elősegítse a városban elszaporodott parkolási anomáliák kezelését.

Emellett a testület a meglévő parkolóhelyek javítását, felfestését, valamint új parkolóhelyek kialakításának lehetőségének vizsgálatát kéri az illetékesektől. A tervek szerint ugyanis a város több pontján is lehetnek új parkolók:

- a Vasas pálya mellett (ingyenes „puffer” parkoló a Gran Parkoló Kft. üzemeltetésében)
- Tabán híd környékén (szintén ingyenes parkolóhelyek)
- Simor utca ingyenes szakaszán (két úttest közötti részen)
- Kis-Duna sétány melletti szakaszokon;

Parkolási díjak és bérletek:

I. övezet: személyautó és 3500 kilogramm össztömeg alatti tehergépkocsi (kivéve a Tópart utca és a Bástya parkoló) óránként 300 Ft;

II. övezetben – a Tópart utca kivételével - a várakozási díjak óránként 200 Ft;

Az I. és a II. övezeten belül esztergomi állandó lakcímmel rendelkező lakosok számára az éves várakozási engedély 15.000 Ft, a féléves várakozási engedély 10.000 Ft, a havi várakozási engedély 5.000 Ft;

Az I. és a II. övezeten belül az esztergomi székhelyű vállalkozások számára az éves várakozási engedély esetén 25.000 Ft, a féléves várakozási engedély esetén 15.000 Ft, a havi várakozási engedély 7.000 Ft;

Az I. és a II. övezeten belül a nem esztergomi lakosok, valamint a nem esztergomi székhelyű vállalkozások számára az éves várakozási engedély esetén 35.000 Ft, a féléves várakozási engedély esetén 22.000 Ft, a havi várakozási engedély 9.000 Ft;
Az adott övezeten belül állandó lakóhellyel rendelkező magánszemély – amennyiben nincsen lehetősége a lakóingatlan területén gépjármű tárolására – a lakóhelyéhez legközelebb kialakított két parkoló területen 3.000,-Ft összegű kedvezményes díj ellenében jogosult éves várakozási engedélyt vásárolni.

Parkolóhely egyszeri megváltási díja 100.000 Ft/parkolóhelyre változik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 11. 00:44, vasárnap | Helyi

Kiscsévpuszta

Esküvő 2024-ben? Még vannak szabad időpontjaink! Találjátok meg álmaitok esküvői helyszínét Kiscsévpusztán!

2024. Február 11. 00:35, vasárnap | Helyi

Legördült a gyártósorról a 4 milliomodik esztergomi Suzuki

4 millió Suzuki 32 év alatt. - adta hírül a gyár.

2024. Február 05. 08:06, hétfő | Helyi

Motorosok ütköztek

Héreg felől Bajna irányában.