Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Augusztus 24. 06:00, szombat | Helyi
Forrás: Magyar Kurír, MTI

Javában zajlik a Bazilika felújítása

Javában zajlik a Bazilika felújítása

Nagyon látványos munkálatok zajlanak a Bazilikánál, az oszlopcsarnok mellett a teljes lépcsősort is újraépítik, illetve az egész épületet felújítják.

Az esztergomi bazilika állagmegóvása 2016-ban vált halaszthatatlanná. A kupola stukkói hullanai kezdtek, de az épület más részei esetében is halaszthatatlanná vált a felújítás.

A teljes külső-belső felújítás mintegy 11 milliárd forint kormányzati támogatásból valósul meg, jelenleg kívülről is látható, látványos munkálatok zajlanak.

Németh Tamás, a felújítást vezető építészmérnök az MTI-nek korábban elmondta: megújul az északi oldalhajó, elvégeznek kisebb restaurálási munkákat és elkészül a lift, amellyel akadálymenetesen megközelíthetővé válik a kincstár és a fölötte lévő panorámaterem.

Fotó: Magyar Kurír

A munkálatok következő szakaszában, még az idén elkezdik a bejárat és környezete megújítását. A porticus, a lépcsők, a bejárat feletti timpanon felújítását szeretnék befejezni a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszusra (NEK). Ugyancsak idén ősszel elkezdik a kupola teljes külső-belső felújítását: a burkolat cseréjét, a hő- és vízszigetelést, valamint a belső, stukkóval díszített felületek restaurálását. Ez a munka legalább két évig tart majd.

Várhatóan 2019 végén elkezdik a tetők, a több tíz méter magasságban lévő „belső udvarok” és a homlokzat egy részének felújítását is. Az utolsó nagyobb munkaszakaszban belső munkákat végeznek, valamint az altemplomot szigetelik, végül kisebb restaurálásokat végeznek.

A bazilika teljes felújítása a tervek szerint 2022-re készül el. A főszékesegyház a munkák teljes ideje alatt látogatható marad, egyedül a kupola felújításához szükséges belső állvány felállítása korlátozza majd körülbelül két és fél hónapig a tér használatát – tette hozzá a főépítész.

Az esztergomi bazilikán kisebb javításokat a II. világháború után és az 1970-es években végeztek, majd 1993-ban a tetőt kellett javítani, miután egy része leégett. Teljes körű, külső-belső felújítására most először kerül sor.

Címkék: 2019, bazilika, felújítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT