Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 09. 05:00, hétfő | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Korszakkincseket mutat be a Duna Múzeum

Korszakkincseket mutat be a Duna Múzeum

Válogatás egy magángyűjteményből – Szeptember 17-én 17 órakor nyit a Korszakkincsek 11=12 című kiállítás a Duna Múzeumban.

Egy kortárs képzőművészeti műgyűjtemény kincs. Kincs a gyűjtőnek, kincs a művészeknek és kincs a nagyközönségnek. A közgyűjteményekben lévő műtárgyak nagy része is egykor magángyűjteményekben őrizték. A gyűjtő, a művészet lelkes rajongója az, aki a műtárgyat a művész kortársaként értékeli és megbecsüli. Megelőlegezi az utókor ítéletét A modern művészet és az avantgárd művészet is a fennmaradását a magángyűjtőknek köszönheti. A gyűjtő anyagi áldozatot hoz, és ezzel a művésznek komoly segítséget nyújt nemcsak anyagi értelemben, hanem, és ez a művészet szempontjából a legfontosabb, a művészt inspirálja is. A gyűjtő és a művész között személyes kapcsolat jön létre, amely mindkettőjük életét éppúgy befolyásolja, mint a művészetet. Újabb műtárgyak készülnek, a gyűjtő pedig a művészektől és a művek között tanul és ismeri meg a művészetet – olvasható a múzeum közleményében.

Csósza Péter gyűjteménye is a műterem látogatások szerint alakul. Az általa felkeresett alkotók Kossuth-díjas, Munkácsy díjas művészek, akik a jelen és az elmúlt évtizedek korszak meghatározó műveit hozták létre. Korszakkincseket. 11=12 korszak meghatározó kortárs képzőművész: Drozdik Orsolya, Fazekas György, Fehér László, Halász András, Károlyi Zsigmond, Kelemen Károly, Méhes Lóránt Zuzu, Sarkadi Péter, Tót Endre, Uglár Csaba,. Vető János NahTe, Zuzu-Vető.

A Duna Múzeumban először kerülnek nyilvánosság elé a gyűjtemény kincsei. Csósza Péter Vető Jánost kérte fel a gyűjteményből való válogatásra, és Halász Andrást a bemutatására.

Fellép a Balaton együttes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT