Városlista
2021. október 17, vasárnap - Hedvig

Hírek

2020. Október 09. 13:38, péntek | Helyi
Forrás: kemöh

Közel 140 ezer tonna CO2-kibocsátás csökkenést sikerült elérni térségünkben

Közel 140 ezer tonna CO2-kibocsátás csökkenést sikerült elérni térségünkben

A Komárom-Esztergom megyei éghajlat-változási platform ülésére került sor csütörtökön a lábatlani Dunamente Ökoturisztikai Központban.

A téma a megyei önkormányzat és a megyei települések klímavédelmi tevékenységének bemutatása volt.

A tanácskozásra a megyei önkormányzat Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Program projektje keretében került sor. Borsó Tibor a megyei közgyűlés alelnöke – aki egyben az érintett KEHOP 1.2.0 projekt szakmai vezetője is –, elmondta, hogy a pályázat ugyan lezárult, de a megyei önkormányzat azt szeretné, hogy ez platform a fenntartási időszakban is aktívan működjön A tavalyi évben elnyert támogatások eredményeképpen például hat települési klímastratégia kidolgozása indulhatott meg. A legfontosabb azonban – hangsúlyozta az alelnök – a szemléletváltás elősegítése.

Hummel Rudolf, a megyei éghajlat-változási platform titkárságvezetője előadásában a megyei önkormányzat sokrétű klímavédelmi tevékenységéről számolt be, elmondta, hogyan nyújtanak segítséget több településnek is a saját klímavédelmi programja megalkotásában. Kitekintést adott Tata és Tatabánya klímastratégiájának megvalósítására is, de kitért a megyei önkormányzat klímavédelmi tevékenységére is, részletesen bemutatva többek között a megyei klímastratégia végrehajtásának előrehaladását, az egyes intézkedések kapcsán végzett tevékenységeket.

Kiemelte, hogy több mint 2 millió tonna a szén-dioxid kibocsátást mértek fel a megyében a klímastratégia 2017-18-as készítésekor. Az energia-megtakarításokat ösztönző úgynevezett Virtuális Erőmű Program pályázatai révén közel 140 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést sikerült az utóbbi 2 évben elérni. Ezek a lépések is hozzájárulnak, hogy elérhető legyen a vállalt cél, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenjen a megyében az üvegházhatású gázok kibocsájtása.

Dr. Sági Zsolt, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. munkatársa a települési klímastratégiák készítéséről tartott előadást. Előadásában kitért a Kisbér-Bábolna, Baj-Vértesszőlős, Nyergesújfalu-Lábatlan, Naszály-Kocs-Mocsa, Szomód-Dunaalmás-Neszmély és Tata települések klímastratégiájának készítését célzó KEHOP 1.2.1-es projektek előrehaladására is. Teveli-Horváth Dorottya a Klímabarát Települések Szövetségének projektvezetője pedig a fenntartható települési vízgazdálkodás aktuális kihívásait ismertette. A Klímabarát Települések Szövetsége a megye kiemelt szakmai együttműködő partnere a klímavédelem terén.

Teller Péter lábatlani polgármester örömét fejezte ki, hogy új intézményükben helyet adhatnak a konferenciának, és az előadások után a kiállítás megtekintésére invitálta a jelenlévőket.

A megjelenteket Turi Bálint a megyei klímavédelmi platform elnöke is üdvözölte, aki David Attenborough legújabb filmjére hívta fel a figyelmet, melyben a természettudós, filmes azt hangsúlyozza, hogy a következő nemzedék felelőssége és lehetősége, hogy visszafordítsa a negatív folyamatokat. Utána már késő lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 16. 06:52, szombat | Helyi

Jövő nyárig lezárják az autós forgalom elől a Deák Ferenc utcát

2021. október 18-tól, előreláthatólag 2022. június 30-ig közmű- és útépítéssel összefüggő munkálatok végzése miatt a gépjárműforgalom elől lezárásra kerül Esztergomban a Deák Ferenc utca egy szakasza.

2021. Október 15. 16:53, péntek | Helyi

Tájékoztató a társasházakban élők számára a szelektív-hulladékszállítás változásairól

Esztergom Város Önkormányzat képviselő-testülete a 237/2021. (VIII.27.) határozatában döntött a szelektív-hulladékgyűjtő szigetek végleges megszüntetéséről 2021. október 17. napjáig.

2021. Október 15. 08:39, péntek | Helyi

A helyi rendőrök elfogták az esztergomi piacon vandálkodót

Őrizetbe vették a nyomozók azt a férfit, aki korábban az esztergomi piacon több pavilont feltört. A gyanúsítottnak további vagyon elleni bűncselekmények is a számlájára írhatók.

2021. Október 15. 08:22, péntek | Helyi

Sakkversenyek futószalagon Esztergomban

Az Esztergomi Sakk Club az NB II-ben megkezdte a szereplését a 2021/2022-es bajnokságban, az első fordulóban Naszályra utaztak sakkozóink a tavaly még NB I-ben vitézkedő Géniusz Tata-Naszály csapatához.