Városlista
2021. február 28, vasárnap - Elemér

Hírek

2020. December 04. 13:55, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Középkori utat találtak Esztergomban

Középkori utat találtak Esztergomban

Egy középkori útra bukkantak régészek egy Esztergomban zajló ásatás során – közölte a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma.

Az Esztergom belvárosában található Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium udvarán még idén tavasszal kezdődtek meg az ásatási munkálatok kb. 1500 négyzetméteren egy közelgő beruházás miatt. A közelmúltban régészek a város középkori, feltehetőleg XII-XIII. századi útját is megtalálták. Az eddig közel tizenöt négyzetméteren feltárt útszakasz valószínűleg a királyi székhelyt Óbudával összekötő négy út egyike lehetett.

A felszíntől számított több mint két méter mélyen fekvő, szabálytalan alakú kövekből kirakott út jó állapotban maradt meg annak ellenére is, hogy egy része megsüllyedt, illetve a későbbiekben több falat is ráépítettek.

Királyi székhelyként Esztergom nem csak az ország politikai, de kereskedelmi központja is volt, ehhez képest ekkora és ilyen jó állapotú középkori út még soha nem került elő a városban. Ezenkívül a most feltárt útszakasz nagy segítséget adhat a királyi város középkori település-szerkezetének kutatásában, megismerésében is.

Az MNM Balassa Bálint Múzeumának munkatársai a következő hetekben is folytatják az ásatást, amely már most különleges leletekkel gazdagította a múzeum gyűjteményét. Három zarándokjelvény mellett előkerült több Árpád-kori ezüstpénz, valamint egy állatalakos gyűrű is.

Fotók: MNM Balassa Bálint Múzeuma feliratot.

Címkék: út, középkori


Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 28. 13:45, vasárnap | Helyi

Hármasbaleset történt a Dobogókői úton

Összeütközött három autó Esztergom határában – jelentette a katasztrófavédelem vasárnap délután. A Dobogókői úton forgalomkorlátozásra kell számítani.

2021. Február 28. 05:00, vasárnap | Helyi

Finomságokkal készül a hétre a Spejz - Mutatjuk a menüt!

A Spejz közösségi oldalán hetente több akciót és menüt is kínál!

2021. Február 27. 06:00, szombat | Helyi

Új étlappal és frissülő ételkínálattal készül Spejz!

Folyamatosan frissülő ételkínálattal készül a Nagy-Duna sétányon található Spejz étterem megrendelőinek.

2021. Február 27. 05:00, szombat | Helyi

Átadták a megye gazdaságáért kitüntető címeket

Komárom-Esztergom megyéért és az itt élőkért dolgozó, nagyszerű emberek teljesítményét ismertük el csütörtökön – számolt be az átadó után közösségi oldalán Völner Pál a térség országgyűlési képviselője.