Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2015. Május 16. 06:00, szombat | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter/fotó: MTI

Még többet késik a teljes vasútvonal megnyitása

Még többet késik a teljes vasútvonal megnyitása

Tovább csúszik az Esztergom-Budapest vasútvonal teljes felújításának az átadása, de várhatóan augusztus végén megnyitja az egész szakaszt a beruházó. Addigra elkészül az ürömi körforgalom és több kapcsoló útfejlesztés.

Már igazán a hajrájához ért az Esztergom-Budapest vasútvonal felújítása. Az utazóknak azonban még várniuk kell arra, hogy teljes szakaszon vonatozhassanak. Tél végén a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) ugyan még azt ígérte, hogy az iskolai szünet kezdetén, június 19-én útjukra indulhatnak az első vonatok, amelyek már Esztergom és Budapest között végig közlekednek. Erre azonban, mint Loppert Dániel a NIF kommunikációs vezetője elmondta, a nyár eleje helyett csak augusztus végén nyílik majd lehetőség. Még ugyanis egyeztetések folynak, hogy hol milyen munkák szükségesek még illetve hol kell még emiatt vágányzárat bevetni.

A kivitelező műszakilag már átadta a három részre bontott beruházás első két ütemét – az Esztergom-Piliscsaba, valamint a Piliscsaba-Pilisvörösvár közötti pályát – ám a harmadik szakaszon még jelenleg is zajlanak a munkák.

„A vasúti pálya teljesen elkészült, a kapcsolódó út- és műtárgy építések mellett (solymári bekötő út), peron, perontető és P+R parkoló építések vannak még folyamatban. Solymáron, Pilisvörösváron és Piliscsabán az állomásépületek felújítása folyik. Zajlik emellett a biztosítóberendezés telepítése és tesztelése” – részletezte Loppert Dániel.

A NIF szóvivője hozzátette, a biztosítóberendezések munkálatai év végéig még eltartanak, ez azonban a vonatközlekedés megindulását követően nem akadályozza a vasúti forgalmat.

A vasútfejlesztéshez kapcsolódó útfejlesztések közül a oldalon még ideiglenes nyomvonalon halad a forgalom. Emellett épül a Solymárra vezető út és a hozzákapcsolódó új, külön szintű csomópont, júliusra pedig elkészül az ürömi körforgalom. Mindezen felül szintén készül a Bécsi útra csatlakozó felüljáró, és az Aranyvölgy utca kiszélesítése is, melyen kerékpárút és járda is épül. Várhatóan ez utóbbi kettő év végéig elkészül.

A nyár végén megnyíló teljes szakaszon egyelőre még a megszokott Siemens kocsikkal utazhatunk, hiszen a közbeszerzési pályázat kiírását követően a MÁV Zrt. csak jövőre kezdi el az egész szakasz villamosítását. Az új Flirt szerelvényekkel ezt követően legkorábban majd 2016 második felében közlekedhetünk Esztergom és Budapest között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.