Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2020. Február 05. 08:44, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - Fotó: illusztráció.

FRISSÍTVE: hamarabb vonul le az árhullám Esztergomnál

FRISSÍTVE: hamarabb vonul le az árhullám Esztergomnál

Meghaladhatja az elsőfokú figyelmeztetési szinten a Duna áradása Esztergomnál - írtuk szerda reggel. A vízügy azonban szerda délután újabb számításai alapján már kisebb árvizet jósolt.

A Duna egész magyarországi szakaszán több méteres vízszintemelkedés tapasztalható az elmúlt napokban. Hétfőn délután írtunk elsőként a közeledő árhullámról, akkor 144 centiméteren állt a folyó vízszintje. Akkor még a szakemberek úgy becsülték, hogy az áradás nem éri el az elsőfokú készültségi szintet (500 centiméter).

Szerda reggel azonban úgy tűnt, hogy meg is haladhatja. A 8 órai adatok szerint 429 centiméteren állt a Duna vízszintje Esztergomnál.

Ekkor még azt mutatták a számok, hogy az árhullám majd pénteken tetőzhet, akkor a számítások alapján a vízszínt elérheti 524 centit.

Szombat hajnaltól azonban ismét csökken majd a vízszint.

A mostani vízmennyiség a szakemberek szerint egy alacsony mederteltségű folyóba érkezik, amelyben bőven van helye a többletvíznek, ezért nem kell számítani komolyabb fokozat elrendelésekre.

Előrejelzés: forrás: Vízügy

Szerda délután azonban frissítette előrejelzését a vízügyi hatóság, melyből kiderül, hogy hamarabb tetőzhet a Duna Esztergomnál, ráadásul kisebb vízállással. E szerint csütörtökön délután tetőzhet a Duna 491 centiméteren. Így nem éri el az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Azt követően pedig már apadni kezd a folyó.

Címlapfotó: illusztráció: Szabó Ágnes Csibe

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.