Városlista
2020. február 22, szombat - Gerzson

Hírek

2020. Február 13. 12:44, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Megtalálták a Bazilika építésekor elrejtett időkapszulát

Megtalálták a Bazilika építésekor elrejtett időkapszulát

A kupolán lévő hatméteres keresztben van, hogy mit rejt, majd csak a feszület restaurálásakor derül ki.

Exkluzív lehetőséget kaptunk a felújítás alatt álló esztergomi Bazilika bejárására, hamarosan jelentkezünk a részletes írással is. Érdekességképpen egyelőre annyit elárulunk, hogy a homlokzat felújítása még idén nyár közepéig elkészül, a teljesen megújult kincstár pedig heteken belül, márciustól látogatható lesz. Ide, illetve a panorámateremben immár a mozgásukban korlátozottak is fel tudnak majd jutni, hiszen már működik a földszintről induló, az épület belsejében megépült lift.

A felújítás tovább folytatódik, több éven keresztül, várhatóan 2023-ban készül el az épület teljes körű helyreállítása. Számos, kifejezetten látványos munkafolyamat lesz, például a belső kupola felújítása több tíz méter magasan, az új, látványos díszvilágítás, de a legnagyobb érdeklődésre mégsem ez, hanem a főkupola felújítás számíthat.

Kicserélik majd a rézlemezeket, így egy darabig a megszokott zöld patina helyett nyers réz pompázik majd a főtemplomon, és teljesen felújítják majd a keresztet is. Utóbbit ehhez le kell emelni a kupoláról, ami komoly kihívást jelent a felújítást végző szakembereknek, ráadásul a kereszt még egy titkot is rejt: valószínűleg ez rejti a Bazilika építésekor elrejtett "időkapszulát". Hogy pontosan milyen üzenet maradt hátra az utókornak, az majd csak később derülhet ki, amikor leemelik a keresztet.

Kapcsolódó cikk:

Elkezdődött a Bazilika homlokzatának felújítása

Címkék: bazilika, időkapszula

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 22. 11:31, szombat | Helyi

Kigyulladt egy lakókocsi Esztergomban

A Visegrádi úton kapott lángra egy lakókocsi szombaton reggel.

2020. Február 22. 11:00, szombat | Helyi

Illegális a hullajtott agancsok engedély nélküli gyűjtése!

Tél végétől április elejéig, amikor a szarvasok levetik agancsukat, óriási problémát jelent az engedély nélküli gyűjtés.

2020. Február 22. 05:01, szombat | Helyi

Újjáalakult megyénk békéltető testülete

Átvették megbízóleveleiket az egyéni fogyasztói jogvitákat rendező megyei békéltető testület tagjai szerdán a Megyeházán, valamint díszoklevéllel és emlékéremmel ismerték el a leköszönő tagok munkáját.

2020. Február 22. 05:00, szombat | Helyi

Népszerűek az éjszakai vonatok az esztergomi vonalon is

Az esztergomi, a szobi és a ceglédi vonalon tavaly ősz óta gyakrabban járnak az éjszakai vonatok. Az utasszámolások igazolják, hogy sikeres volt a váltás, több száz utas veszi igénybe ezeket a járatokat.