Városlista
2020. október 1, csütörtök - Malvin

Hírek

2020. Február 13. 12:44, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Megtalálták a Bazilika építésekor elrejtett időkapszulát

Megtalálták a Bazilika építésekor elrejtett időkapszulát

A kupolán lévő hatméteres keresztben van, hogy mit rejt, majd csak a feszület restaurálásakor derül ki.

Exkluzív lehetőséget kaptunk a felújítás alatt álló esztergomi Bazilika bejárására, hamarosan jelentkezünk a részletes írással is. Érdekességképpen egyelőre annyit elárulunk, hogy a homlokzat felújítása még idén nyár közepéig elkészül, a teljesen megújult kincstár pedig heteken belül, márciustól látogatható lesz. Ide, illetve a panorámateremben immár a mozgásukban korlátozottak is fel tudnak majd jutni, hiszen már működik a földszintről induló, az épület belsejében megépült lift.

A felújítás tovább folytatódik, több éven keresztül, várhatóan 2023-ban készül el az épület teljes körű helyreállítása. Számos, kifejezetten látványos munkafolyamat lesz, például a belső kupola felújítása több tíz méter magasan, az új, látványos díszvilágítás, de a legnagyobb érdeklődésre mégsem ez, hanem a főkupola felújítás számíthat.

Kicserélik majd a rézlemezeket, így egy darabig a megszokott zöld patina helyett nyers réz pompázik majd a főtemplomon, és teljesen felújítják majd a keresztet is. Utóbbit ehhez le kell emelni a kupoláról, ami komoly kihívást jelent a felújítást végző szakembereknek, ráadásul a kereszt még egy titkot is rejt: valószínűleg ez rejti a Bazilika építésekor elrejtett "időkapszulát". Hogy pontosan milyen üzenet maradt hátra az utókornak, az majd csak később derülhet ki, amikor leemelik a keresztet.

Kapcsolódó cikk:

Elkezdődött a Bazilika homlokzatának felújítása

Címkék: bazilika, időkapszula


Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 01. 09:51, csütörtök | Helyi

Meghosszabbították az ellenőrzéseket a határokon

Egy hónapig még biztosan csak ellenőrzés után, maximum 24 órára léphetjük át a határt Esztergomnál és Letkésen is, anélkül, hogy karanténba kelljen vonulni.

2020. Október 01. 08:33, csütörtök | Helyi

Ma 85 másodperc az, ami régen 3 napig tartott - Ilyen az evolúció a Suzukinál

Folyamatos fejlődés elérhető közelségben. Az idén 100 éves Suzuki Csoport egyetlen európai gyáregysége a Magyar Suzuki Zrt. Esztergomban.

2020. Október 01. 08:01, csütörtök | Helyi

Sorház gyulladt ki Tokodaltárón, egy idős ember ki kellett menteni

Hatlakásos sorház első lakásának egy helysége égett Tokodaltárón szerdán hajnalban.

2020. Október 01. 07:56, csütörtök | Helyi

A home office előnyei

A Magyarországon is jelen lévő multicégek előszeretettel csábították magukhoz a legjobbakat azzal, hogy bizonyos időnként az otthoni munkavégzés lehetőségét kínálták.