Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2014. Június 29. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Megújul a Csalamádé temető – új szobor és parkgondozó is lesz

Megújul a Csalamádé temető – új szobor és parkgondozó is lesz

Orosz, szovjet és magyar katonák sírjait rejti a Csalamádé temető, melyet a Tizennégy Oroszlán Kft. újít fel, miután az önkormányzattól öt évre megkapta a terület gondozási jogát, mely további öt évre meghosszabbítható.

Mindezt az MTI-nek a társaság ügyvezetője mondta a minap, aki emberiességi, kegyeleti okokkal indokolta önkéntes szerepvállalását a temető felújításában. Jarolics Béla hozzátette, a Szent Anna, vagy Csalamádé temető néven ismert, jelenleg teljesen elhanyagolt temetőben első világháborús magyar és orosz, valamint a második világháborúban elesett szovjet katonák nyugszanak. A Tizennégy Oroszlán Kft. a tereprendezés mellett körbekeríti a területet, fákat ültet, felújítja a magyar és az orosz emlékművet, valamint pravoszláv keresztet állít fel a temetőben.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint a temetőben egy másik társaság kezdeményezésére egy új szobrot is elhelyeznének, mely az első világháború utáni megbékélést szimbolizálná. A felújítás után Hősök Kertje nevet viselő temetőt szeptember 29-én, Esztergom testvérvárosi találkozóján szeretnék átadni.

Jarolics Béla elmondta, cége vállalja, hogy a felújítás után három évig két parkgondozó bérét kifizeti, a személyeket az önkormányzat jelöli ki. Az önkormányzat vállalja a közvilágítási és vízellátási üzemeltetési költségek megfizetését.

A Szent Anna temető egykor a szegényebb réteg temetője volt. Az 1920-as években rendszeresen megemlítik, hogy olyan elhanyagolt, "amilyet még a legkisebb faluban sem látni". 1934 decemberében háromszáz gesztenyefa-csemete ligetszerű elültetésével kívánták rendezni. A temetőben vízvezeték és ravatalozóhelyiség sohasem volt. A szovjet katonai emlékművet 1946-ban emelték. A terület 2008 óta közparknak számít, a legutóbbi időkben Csalamádé temetőnek is nevezik a környező városrész neve után.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 13:56, hétfő | Helyi

Károkat okozott a vihar Esztergomban - FOTÓK

Több káreset is történt a városban hétfő hajnalban a szélvihar miatt.

2020. Február 24. 13:19, hétfő | Helyi

Ittasan vezette a rajzolt rendszámú mopedautóját

Esztergomi Járási Ügyészség ittas járművezetés és egyedi azonosító jel meghamisítása miatt emelt vádat egy férfi ellen.

2020. Február 24. 11:20, hétfő | Helyi

Országos sikert értek el a Dobó programozói

Második helyezést ért el a Dusza Árpád programozói csapatverseny országos döntőjében a Dobó Katalin Gimnázium csapata a minap.

2020. Február 24. 08:10, hétfő | Helyi

Baleset történt Nyergesújfalun - FOTÓK

Baleset történt Nyergesújfalun a Zoltek zebránál. Már a helyszínre érkezett a mentő is – tudatta olvasónk hétfőn reggel.