Városlista
2020. február 25, kedd - Géza

Hírek

2019. Október 18. 05:00, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Minden idők legsikeresebb magyar vívójával találkozhatunk

Minden idők legsikeresebb magyar vívójával találkozhatunk

Pézsa Tibor lesz a vendége a könyvtári Köztünk élnek című sorozatnak október 21-én 17 órakor.

Olimpiai bajnok kardvívónk 1935. november 15-én született Esztergomban.

Pézsa Tibor kardvívó pályafutását Esztergomban kezdte, majd 1957-től a Budapest Honvéd versenyzője volt. 1973 óta edző, 1978 és 1982 között a kardválogatott szakágvezetőjeként dolgozott. 1985-től 1989-ig Németországban a Kölni Testnevelési Akadémia tanáraként, azt követően a Szaud-Arábia szövetségi kapitányaként ért el sikereket.

„Büszke vagyok rá, hogy háromszor nyert világbajnokságot a kezem alatt magyar versenyző. Németországban öt évig számították rám, és szakértelmemre, az akadémián tanítottam, és államvizsgáztattam is az ottani diákokat. A szaudi nemzeti válogatottnak pedig több mint tíz évig voltam, kisebb-nagyobb megszakításokkal a vezetőedzője” – mesélte egyik korábbi esztergomi látogatásán Pézsa Tibor, aki húszévesen költözött el szülővárosából. Az egykori klasszis 1989-ben lett a Honvéd szaktanácsadója, 2005 óta pedig a BSE keretein belül vezette a Pézsa Tibor Vívóakadémiát, amely az utánpótlással foglalkozik.

Az olimpiai és világbajnok legenda minden idők egyik legsikeresebb magyar vívója nevét viseli az esztergomi sportcsarnok. 1964-ben Tokióban szerezte meg ötkarikás bajnoki címét, majd 1968-ban Mexikóban egyéniben és csapatban, valamint 1972-ben Münchenben csapatban bronzérmet vehetett át. Világbajnokságokon kilenc érmet – közte két aranyat – szerzett. Pézsa Tibor negyvenhárom éve nyerte Ankarában az egyéni vb címét, melyet még többre is értékel, mint az olimpiai aranyat, mivel, mint mondta, nagy szó volt, hogy hat évvel a tokiói ötkarikás siker után úgy lett világbajnok, hogy a 69-es vb-t kihagyta, majd 70-ben gyakorlatilag újrakezdte a vívást és szerinte mennyiségben és minőségben is sokkal erősebb volt a vb mezőnye, így sportszempontból ez jóval nehezebbnek értékeli.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 25. 11:35, kedd | Helyi

Épül a turista és horgász látogatóközpont Búbánatvölgyben

Elkezdte egy 640 négyzetméteres, kétszintes turista és horgász látogatóközpont építését a Búbánatvölgyi Kerek-tó mellett az esztergomi Vasas Horgász Egyesület - közölte a szervezet elnöke az MTI-vel.

2020. Február 25. 10:46, kedd | Helyi

Hamis jogsival bukott le egy autós Esztergomban

Egy nagysápi férfi ukrán jogosítványt adott át az esztergomi járőröknek.

2020. Február 25. 05:02, kedd | Helyi

Újabb nagy sikereket értek el Fighting Kempo versenyzői

Február 22-én Zalaegerszegen szerepeltek több szervezet által rendezett Nemzetközi Kick-box versenyen az Esztergom-Kertvárosi Fighting Kempo Pokorni Team Se versenyzői.

2020. Február 25. 05:00, kedd | Helyi

Újra ingyenes MANAHOOP bemutatóóra Esztergomban

MANAHOOP – ez a neve annak a mozgásformának, amivel március 16-án az esztergomiak is megismerkedhetnek a Petőfi iskola tornatermében.