Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. November 18. 05:00, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Szivárgó vörösiszap Almásfüzitőnél? Közleményt adott ki a vízügy!

Szivárgó vörösiszap Almásfüzitőnél? Közleményt adott ki a vízügy!

Téves hírek jelentek meg az interneten terjedve, amiket a vízügyi igazgatóság közleményben cáfol.

Egy téves hír tisztázása: vörös murva felhasználás Almásfüzitő környékén – ezzel a címmel adott ki közleményt a Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Mint leírták: az almásfüzitői VII. számú vörösiszap lerakóval kapcsolatban november közepén az interneten több olyan hír látott napvilágot, mely szerint vörösiszap szivárgás tapasztalható az említett tároló kazetta nyugati oldalán, aminek látható nyomai a kazetta lábától körülbelül 5 méterre futó földúton két helyen találhatóak.
Az igazgatóság cáfolja a hírt, és kifejtette: korábban a mély kátyúk feltöltésére a tardosi kőbányából származó, készletükből maradt magas agyag tartalmú kőzúzalékot (murvát) használtak fel az ősz folyamán.

„Az utóbbi napok csapadékos időjárása kioldotta az alacsony zúzottkő tartalmú keverékből az agyagot, mely sajnos így nagyon hasonlít a kazettán belül tárolt vörösiszapra. A helyszínen sétálóknak ez keltette fel a figyelmét és így alakult ki az a tévedésen alapuló hír, miszerint szivárog a VII. vörösiszap kazetta. Ezt a kőzúzadékot más helyeken, például a védvonalon is felhasználtuk, melyről közlünk néhány fotót. Itt ugyancsak látható a vöröses színe” – tették hozzá.

Hangsúlyozzák, hogy a Tatai Szakaszmérnökség nem vásárol, vagy vesz át a Tatai Környezetvédelmi Zrt-től vörösiszapot töltéskoronán történő vagy a bejáró utak kátyúzására. A vörösiszap tároló kazetta mellett történt vörös színű murva felhasználás a fent leírtak alapján történt és nem összekeverendő a vörösiszap szivárgással.

A környezetükre érzékeny helyi lakosok észrevételét köszöni, de aggodalomra nincs ok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT