Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. November 23. 08:10, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Pézsa Tiborról nevezték el az MTK vívótermét

Pézsa Tiborról nevezték el az MTK vívótermét

Ünnepélyes keretek között az olimpiai és világbajnok Pézsa Tiborról nevezte el városmajori vívótermét pénteken az MTK.

"Sokan vagyunk az életben, akik kitűzzük magunk elé azt a célt, hogy valamikor, valamiben a világ legjobbjai legyünk. Ez Pézsa Tibor mesternek több alkalommal is sikerült. Büszkék vagyunk, hogy az MTK által alapított Brüll Alfréd Akadémián egy másik zseniális edzővel, Szőcs Bertalannal együtt neveli a fiatal tehetségeket" - mondta a névadó ünnepségen Deutsch Tamás klubelnök.

A 80. születésnapját múlt vasárnap ünneplő Pézsa elmondta: rendkívül megható számára az a gesztus, hogy mostantól az ő nevét viseli az edzőterem. Hangsúlyozta: reményei szerint ezt - az ő munkájának eredményeként - az MTK kardozói fogják meghálálni, minél jobb eredményekkel.

Az eseményen megjelent Szőcs Bertalan mesteredző - akiről az MTK másik, zuglói vívócsarnokát nevezték el -, Márton Anna utánpótlás világbajnok, felnőtt vb-bronzérmes kardozó, Udvarhelyi Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Mincza Ildikó, az MTK párbajtőr szakágának szakosztály-igazgatója, valamint az MTK Budapest fiatal kardozói is.

Az Esztergomból indult Pézsa Tibor 1957-től másfél évtizeden át a Bp. Honvédban töltötte pályafutása legsikeresebb időszakát. A csaknem két méter magas, laza mozgású kardozó finom pengevezetéssel 1964-ben, Tokióban sikerrel őrizte meg a magyar kard világelsőségét, megnyerve az egyéni versenyt. 1968-ban Mexikóban egyéniben és csapatban, valamint 1972-ben, Münchenben csapatban bronzérmet vehetett át. Világbajnokságokon kilenc érmet - közte két aranyat - nyert.

Visszavonulása után, 1973-tól edzősködött, majd a kardvívás szakágvezetője volt. Később Németországban, aztán a Bp. Honvédban tevékenykedett, de Szaúd-Arábiában is vállalt feladatot. 2005 óta vezeti a városmajori vívóakadémiát, tavalytól pedig a női kardválogatott vezetőedzője is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.