Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. December 09. 14:08, péntek | Helyi
Forrás: Közlemény

Piac, térfigyelők, Európa Kulturális Fővárosa cím - Testületi ülés beszámoló december 7.

Piac, térfigyelők, Európa Kulturális Fővárosa cím - Testületi ülés beszámoló december 7.

Közmeghallgatáson dőlhet el a piac végleges helye, Esztergom is indul az Európa Kulturális Fővárosa címért, további tucatnyi közterületet vigyázhatnak kamerák a városban

– egyebek között erről döntött Esztergom Város Önkormányzatának képviselő-testülete december 7-i ülésén.

Erős Gábor és Meszes Balázs egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a képviselő-testületi ülésen. A korábban kiírt napirendekhez képest két napirendet nem tárgyaltak a képviselők, illetve a piac elhelyezésével kapcsolatos döntést elsőként tárgyalták.

A piac esetében korábban két helyszínről is döntött a testület: előbb a Romanek Etelka polgármester által is támogatott úgynevezett tömbösített változat mellett döntöttek, ami a piac utcát övező telkeken jelölte volna ki a végleges piac helyét. A testület később visszavonta e döntést, a piac végleges helyéül pedig a jelenlegi, ideiglenes helyet nevezte meg. Most ismét napirendre került a kérdés, mivel időközben a Bástya Áruházban tulajdonjogot szerzett az önkormányzat. Romanek Etelka polgármester mindhárom helyszínt a testület elé terjesztette előterjesztésében, ám döntés nem született. Módosító indítványként felmerült, hogy közvélemény-kutató cég bevonásával részletes közvélemény-kutatás készüljön, ezzel párhuzamosan pedig lakossági fórum. Romanek Etelka végül visszavonta az előterjesztést, azzal, hogy közmeghallgatást hív össze december 22-re, 17.00 órára a Művelődés Házába, ahol mindenki megismerheti az elképzeléseket, elmondhatja véleményét.

Következő napirendi pontként megalkották a követelések elengedésének eseteiről szóló rendeletet, amelynek célja, hogy Esztergom Város Önkormányzatnál felhalmozódott kinnlevőségek évenkénti, — zárszámadást megelőző — minősítése, értékelése megtörténjen, ennek keretében a törvény illetve a rendelet hatálya alá eső, speciális feltételekkel rendelkező követelések leírásra kerülhessenek. Az ilyen követelések leírása nem minősül követelés-elengedésnek. Fontos lehet azonban az is, hogy az önkormányzati rendelet által szabályozott tágabb körben is sor kerülhessen egyes speciális esetek figyelembe vételére, amelyek szintén megalapozhatják egyes követelések elengedését.(pl. kis összegű követelések, közérdekű cél, méltánylást érdemlő körülmények).

A képviselők döntöttek a kiadások készpénzben történő teljesítéseinek szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról, melynek célja a készpénzes kifizetések visszaszorítása. Szintén elfogadták a civil szervezetek támogatására vonatkozó szabályzatot a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően.
A testület döntött arról, hogy részt vesz a „Csatlakozási konstrukció az önkormányzati ASP rendszer országos kiterjesztéséhez” tárgyú pályázaton. Ennek háttere, hogy idény nyáron kihirdették azt a kormányrendelet, amely az egységesített önkormányzati elektronikus ügyviteli megoldások bevezetésére kötelezi az önkormányzatokat, az egyes települési önkormányzatok ASP (Application Service Provider) központhoz történő csatlakozásának megvalósításával. A 2017-es év elejétől folyamatosan bevezetésre kerül az alkalmazás szolgáltató rendszer. Az elektronikus közigazgatás kiterjesztésének egyik lényegi eleme az önkormányzatoknál folyó, lényegében a teljes lakosságot érintő közigazgatási munka informatikai eszközökkel történő támogatása. Az önkormányzati feladatellátás egységességének biztosítása, az ország pénzügyi stabilitásának megőrzése érdekében a feladatellátáshoz az állam biztosít központi információs rendszer szintű támogatást. A csatlakozó önkormányzatok pályázati úton juthatnak forráshoz a rendszer kiépítéséhez, eszközvásárláshoz.

A testület döntött arról, hogy Esztergom is indul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázaton, amelynek végleges kiírása várhatóan jövő év elején jelenik meg.

A testület támogatta a Berzeviczy Gergely Alapítvány támogatási kérelmét, akik a Szent Rita Otthon lakói számára Mikulás alkalmából ajándékcsomaggal és ünnepi műsorral készültek. Esztergom Város Önkormányzata 50 ezer forinttal támogatta a kezdeményezést.

A képviselők döntöttek arról is, hogy az önkormányzat tulajdonába került Bástya áruház épületének az üzemeltetését, karbantartását, bérleti díjak beszedését az önkormányzat tulajdonában lévő Esztergomi Ingatlankezelő Kft. végzi havi 1,2 millió forint + Áfa összegért. A polgármester eredeti előterjesztése szerint azt a feladatot külön díjforrás nélkül, a többi önkormányzati ingatlanra vonatkozó keretszerződés keretén belül látta volna el a cég.

Szintén döntöttek a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság egy korábbi döntésével kapcsolatban: egy Kft. mintegy 2000 m2-es ipaterület vásárlását kezdeményezte még ősszel, a vételár a bizottsági hatáskört jelentő 20 millió forintos összeghatár alá maradt. Mivel a területre más jelentkező nem volt, így a bizottság úgy döntött, hogy nincs akadálya az érintett terület értékesítésének. Ezt követően jelezte egy, az ipari parkban már korábban letelepedett vállalkozás, hogy szintén igényt tartana az ingatlanra, amely éppen a meglévő gyártóegységével határos területen fekszik. Az új jelentkező továbbá jelezte szándékát, hogy nem csak 2000 m2-et, hanem összesen 6000m2 területet vásárolna meg. A képviselő-testület végül úgy döntött, hogy ez utóbbi ajánlatot nem tudja figyelembe venni, mivel a korábbi vevő részére érvényes döntést hozott a bizottság a 2000 m2-es ingatlanterület eladásáról.

A képviselők döntése értelmében a közös vasúti- és buszpályaudvarral (IMCS) foglalkozó bizottság egy fő civil taggal bővül. A testület végül elfogadta azt a polgármesteri előterjesztést, hogy ingyenesen használatba adja az adventi programsorozatot szervező Dunakanyar Rendezvényiroda Kft. részére a Széchenyi tér 20. szám alatti ingatlant adománygyűjtés- és osztás céljából.

Utolsó napirendi pontként döntöttek arról, hogy Esztergom Város Önkormányzatának közterületei megfigyelésére szolgáló képfelvevő berendezéseket helyezzenek el, melyre forrást a jövő évi költségvetésében biztosít majd az önkormányzat. Az új kamerák az alábbi helyeken üzemelnek majd:
Szent István tér - Iskola utca kereszteződés, Bajcsy Zsilinszky út - Petőfi Sándor utca kereszteződése, Dobogókői út, Pilisszentlélek bekötő út, Bánfi út-Basa utca kereszteződése, Fárikúti út, Petőfi utca, Mindszenty hercegprímás tere, Szent Anna temető, Tópart utca, Simor János utca, Aradi tér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.