Városlista
2022. január 22, szombat - Vince

Hírek

2021. Január 22. 12:20, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Pihen a Magyar Kultúra Napja

Pihen a Magyar Kultúra Napja

Elmaradtak a január 22-i, Magyar Kultúra Napja alkalmából korábban hagyományos események, díjátadók Esztergomban is.

Ma van a magyar kultúra napja - Részletek ITT!

Összeállításunkban az elmúlt másfél évtizedes múltra visszatekintő Babits-díjak történetét elevenítjük fel.

Szomorú hozadéka a járvány miatti válságnak a kulturális élet erőteljes visszaszorulása. Ennek a folyamatnak egyfajta jelképessége a komoly hagyományokkal bíró Magyar Kultúra Napja idei elmaradása. Esztergomban korábban ezen a január 22-i napon adták át a Babits Mihály-díj „Esztergom Kultúrájáért” kitüntetést.

Az elismerésről szóló hivatalos szöveg az, hogy a város ezzel az adományozásával azok tevékenységét ismeri el, akik Esztergom kulturális életében kiemelkedő munkát végeztek. A díjat Meggyes Tamás polgármester idején alkották meg, a Tétényi-éra kivételével a későbbi ciklusok vezetői is megtartották, s adták át Esztergom kulturális életében közismerten és közkedvelten jelentős alakjainak. A Babits-díjat 2006-tól adományozza Esztergom vezetése.

Az elismertek között számos országosan ismert alkotó, intézményvezető található az irodalom, a múzeumi-, a könyvtár-, a komolyzenei-, a zeneoktatás-, a fotóművészet-, az oktatás-, az amatőr színjátszás- és a művészettörténeti területéről.

A névlista különlegességét is pont ez a sokszínűség mutatja, mely Esztergom mindig színes és különleges művészeti, oktatási, tudományos, közgyűjteményi életére utal.

Az eltelt másfél évtized alatt Babits-díjat kapott Esztergomban Cséfalvay Pál, a Keresztény Múzeum igazgatója, Kunczius Ida, tanítónő, Bodri Ferenc képzőművész, Nagyfalusi Tibor, az esztergomi könyvtár igazgatója, Hunyadi Zoltán karnagy, a Monteverdi Kórus alapítója, Reményi Károly, a helyi zeneiskola vezetője, Bánhidy László tanár, Mudrák Attila fotós, Onagy Zoltán író, Bakai Ferenc, a helyi Klubszínpad vezetője, Prokopp Mária művészettörténész, Tóth Franciska muzeológus, Kaposi Endre festő, grafikus, főiskolai igazgató, Polgár József művelődési ház igazgató, Kókay Krisztina textilművész, Szentessy László grafikusművész, Kántor János képzőművész, a néptáncművész Szénássy-házaspár, Kovátsné Várady Eszter könyvtárigazgató és Vincze László képzőművész.

Fotón: A 2018-as Babits-díj átadó, ahol Kókay Krisztina textilművész és Szentessy László grafikusművész kapta az elismerést Esztergomtól.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 21. 12:08, péntek | Helyi

Az esztergomi születésű Pónya Sára is indul Pekingben a februári téli olimpián

Alpesisíben Kékesi Márton és Tóth Zita, míg sífutásban Kónya Ádám és Pónya Sára indulhat a februári, pekingi téli olimpián.

2022. Január 21. 11:42, péntek | Helyi

Túlnyomásos oxigénkamrát építenek az esztergomi kórházban

Az ország első államilag finanszírozott, kórházon belül kialakított túlnyomásos oxigénkamrája az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban épül meg.

2022. Január 21. 09:45, péntek | Helyi

Lovas útvonal létesül Esztergom és Pomáz között

Pályázati forrásból épül lovas- és kerékpárút a határ menti térségben. Pomáz és Esztergom között lovastúra-útvonal kerül kijelölésre, míg Szlovákiában Karva és Párkány között 18 km hosszúságú kerékpárút épül.

2022. Január 20. 13:56, csütörtök | Helyi

Liquid - a SKURC csoport kiállítása a Duna Múzeumban

Január 21-én, pénteken 18.30-kor nyílik az a különleges tárlat, melyben a SKURC képzőművész csoport 8 tagja a víz létezésének és működésének sokfélesége alapján kreálta meg műtárgyait.