Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Szeptember 20. 09:04, szerda | Helyi
Forrás: Eurohíd Alapítvány

Pölczman Péter fotográfus kiállítása látható a Kapcsolatok Házában

Pölczman Péter fotográfus kiállítása látható a Kapcsolatok Házában

Pölczman Péter fotográfus Tűz és víz című kiállítása nyílt meg a Kapcsolatok Házában, amely 2023. október 29-ig tart nyitva az érdeklődő közönség előtt.

Amikor a kiállítást szerveztük, megbeszéltük Péterrel, hogy miről fog szólni: a fele kép tűzről a Hortobágyon, a másik fele pedig vízről. Akkor nem tartottam ezt különösnek, hiszen Péter szereti a tájfotókat, a természeti jelenségeket, a köveket és a vizet megörökíteni. Amikor építeni kezdtük a kiállítást, rájöttem, hogy ennek a tárlatnak a mondanivalója sokkal több szép természeti képek bemutatásánál.

Egy ideje egyre jobban megismerteti velünk a természet, hogy milyen hatalmas erőkkel rendelkezik. Nagy szárazság és ebből keletkező erdőtüzek tarolják le a növényzetet és most már a lakott területeket is; máshol pedig a víz veszi át a hatalmat, magával ragadva a fákat, házakat, állatokat és embereket. A klímatudósok úgy gondolják, hogy ez a 2023-ban világszerte tomboló szélsőséges időjárás egy évtizeden belül általánossá válik. Eddig soha nem tapasztalt hatásai vannak, főleg azért, mert az emberiség sokkal sebezhetőbb, mint azt valaha is gondolta. Leginkább most kezdjük felismerni, hogy eddig alábecsültük azt, mivel jár majd a klímaváltozás.Köszönjük Pölczman Péternek azt, hogy kiállításával is felhívja az emberek figyelmét a klímaváltozásra és annak súlyos következményeire. Nagyon fontos üzenete van most bemutatott fotóinak: felmérhetjük a természet erejét és az emberek vele szembeni kiszolgáltatottságát.



A kiállítás megnyitóján Szekeres János természetfotós beszélt arról a napról, amikor Pölczman Péterrel madárfotózásra indultak, majd egy füstfelhőre lettek figyelmesek. Először szinte nem is fogták fel, hogy öngyulladás következett be, nem is olyan távol tőlük. A tűz rohamos terjedése és forrósága menekülésre késztette a fotósokat. Péter azonban nem hagyta abba a fotózást, így sikerült megörökítenie egy tűztornádót is. Azon a napon 750 hektárnyi területen égett a puszta a Hortobágyi Nemzeti Parkban. A tűzről és annak pusztításról szól Pölczman Péter „képriportja”. A kiállítási képek másik fele a víz témáját öleli fel, amelyeket különféle gyönyörű helyszíneken örökített meg a fotós.



A tárlat nyitva van a Kapcsolatok Háza programjainak ideje alatt, illetve hétköznapokon 9:00-17:00 óráig az irodában dolgozó kollégák meg tudják mutatni az érdeklődőknek. Mindenkit szeretettel várunk, a kiállítás megtekintése ingyenes!



Mécses Éva Hilda művészettörténész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.