Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Május 21. 08:43, csütörtök | Helyi

Porckopás: nem csak az idősek betegsége!

Porckopás: nem csak az idősek betegsége!

Térd-, és derékfájdalmak már a harmincas évek elején?

A mozgásszabadság beszűkülése és a napi rendszerességgel visszatérő ízületi fájdalmak napjainkban nem csak az idős korosztály problémái közé tartoznak, hiszen az egészségtelen életmód és sok esetben a túlterhelés ízületi gyulladásos megbetegedéshez vezethet már viszonylag fiatal korban is. A porckopás jóval többeket érint, mint ahányan már konkrét lépéseket is tesznek a kezelés érdekében, hiszen sokáig csak a hajlam van meg bennünk a betegségre. Egy iskolai sportsérülés, az elhízás, vagy az ülőmunka viszont egy idő után benyújtják a számlát. Az izuletor.hu is rendszeresen hangsúlyozza az életmód fontosságát a porckopás kialakulását, valamint annak kezelését illetően is.

Az elhízás komoly kockázati tényező!
A plusz kilók sajnos ma már egészen fiatalok mindennapjait is megnehezítik. Bár huszonévesen még kevesebbet törődünk az egészségünkkel, mégis célszerű lenne már ekkor is szem előtt tartani azt a tényt, miszerint az elhízás nem csak esztétikai problémát okoz, hanem bizony komoly egészségügyi kockázatot is. Minden újonnan felszedett kilóval négy kilós többletterhet okozunk térdünknek, a csípőízületek pedig hatszorosan terheltek. Gondoljunk csak bele, milyen egészségkárosodáshoz vezethet 5-10 kiló plusz, amivel- valljuk be-, legtöbben rendelkezünk!

Lehet a sport káros?
Nem csak a profi élmezőnyben sportolók vannak a lesérülés veszélyeinek kitéve, hanem a hétköznapok embere is. Tény, hogy fontos a rendszeres testmozgás, hiszen a porckopást is okozó plusz kilóktól való megszabadulást jelentősen megkönnyítheti. Sokan kerülnek azonban bele abba az ördögi körbe, miszerint nem megfelelően terhelik szervezetüket, s ezzel csak tovább rontják az ízületek állapotát.
Kifejezetten súlyfelesleggel ajánlott szakember véleményét kikérni akkor, amikor az ideális mozgásformát szeretnénk megtalálni. Általánosságban pedig elmondható, hogy a bemelegítés és a nyújtás is az edzés szerves részét képezik, ha elfeledkezünk ezekről, azzal szintén az ízületi gyulladás kialakulását és a lesérülést kockáztatjuk. Mozogni minden életkorban fontos, ám az intenzitást és az edzésformát mindig egyéni sajátosságainknak megfelelően javasolt megválasztani!

Irodai munka és ízületi fájdalmak
Míg az oktatási rendszerben résztvevők szabadidejüket gyakran töltik aktívan, addig a munkába állást követően sokan akár nyolc-tíz órán keresztül is számítógép előtt dolgoznak. A 35 éves kor felettiek nagy része ízületi fájdalmakkal küzd, és ebben nem csak az egészségtelen életmód játszik szerepet, hanem bizony az ülő munkavégzés is. Az elgémberedett ízületeknek átmozgatásra van szükségük, és az sem mindegy, hogy milyen asztalt, széket használunk a munkához. A derekat megtámasztó irodai szék legalább olyan fontos, mint az alkarok kényelmes elhelyezése, vagy a lábak kilencven fokos behajlítása. Célszerű porcépítő készítményeket is szedni, amelyek segítenek az ízületi gyulladás és a fájdalmak megelőzésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindul a "piskóta" körforgalom építése

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.