Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 10. 07:18, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Puccskísérlet Orbán ellen?

Puccskísérlet Orbán ellen?

A Magyar Nemzetnek is megerősítették a hvg.hu hírportál értesülését, miszerint Orbán Viktor a Fidesz–KDNP Egerben tartott frakcióülésén beszélt a magyar kormányt és személyét megcélzó puccskísérletről.

Az elmozdítására felhasználták a nemzetközi médiát, és részt vettek benne hazai és külföldi diplomaták egyaránt. Orbán szerint sikerült leverni a kormányváltást vagy legalábbis a miniszterelnök elmozdítását célzó támadásokat – elmarad a puccs.

Csütörtök folyamán – a nyilvánosság elől elzárt tanácskozás második napján – a képviselők által felvetett kérdések játszották a főszerepet. Az első naphoz hasonlóan előkerült a devizahitellel rendelkező önkormányzatok árfolyam-különbözet miatti problémája. Orbán Viktor szerda éjjel egyértelművé tette, hogy nem terhelhetők tovább a bankok, vagyis nem várható egyoldalú törvényi megoldás ezen a területen.

A Magyar Nemzet információi szerint alig néhány órával később a kormányfő már késznek mutatkozott némi segítségre, tette ezt azt követően, hogy több polgármesteri tisztséget betöltő képviselő jelezte, egyedül nem képesek megoldani a problémát. Orbán Viktor nem ígért törvényi szabályozást a tárgyalásokhoz, de kormányzati segítséget igen – tartva magát a korábbi kijelentéséhez.

A csütörtök délelőtti tanácskozáson előkerültek a korábban elrendelt rezsistop körüli tapasztalatok is. A lap kitér rá, Orbán Viktor javaslata – a vita lezárásaként – az volt, hogy kerüljenek vissza az állam hatáskörébe azok a közműcégek, amelyeknek garantált piacuk van. A miniszterelnök konkrétan említette a hulladékgazdálkodás és a vízi közművek területét. Egerben csütörtök délután a járásokkal kapcsolatos vita szerepelt a programban, és Pintér Sándor belügyminiszter tartott beszámolót a közmunkaprogramról.

A Magyar Nemzet januárban elsőként adott hírt arról, hogy elkészültek azok az előterjesztések, amelyek alapján 168 járás és hét budapesti körzet jön létre 2013. január elsejétől. A lap információi szerint az előterjesztő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a szakmai irányítást helyezi előtérbe, míg a frakció meghatározó polgármesterei sokkal inkább a jelenlegi politikai status quo fenntartása mellett érvelnek.
Komoly viharokat okoz a járási rendszer fölállítása több Balaton melletti településen, mivel szerintük sok esetben szembemegy a korábbi kistérségi beosztással. Egyelőre nem lehet tudni, milyen hátrányokkal járhat majd egy településre nézve, ha nem lesz járási központ, mivel a pontos részletek még nem ismertek. (MNO)

Csütörtök éjszaka Orbán Viktor értékelőjében megerősítette, hogy a következő időszakban kijavítják a 2010 májusa óta, a törvényhozás rohamtempójában elkövetett hibákat. A miniszterelnök kiállt a felsőoktatás és az egészségügyi rendszerek átalakítása mellett.

A BKV támogatásáról azt mondta, hogy első lépésként a városvezetésnek és a kerületeknek kell kidolgozniuk egy olyan hosszú távú megoldást, amely mögé a kormány is nyugodt szívvel sorakozhat fel. Orbán kitért rá, hogy az állam nem folytathatja az eddigi finanszírozást, a fővárosnak is állnia kell a rá eső részt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.