Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Október 27. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: lvp

Óraátállítás: 3-ról 2-re, kezdődik a téli időszámítás

Óraátállítás: 3-ról 2-re, kezdődik a téli időszámítás

Október 28. vasárnap kezdődik a téli időszámítás, az európai gyakorlatnak megfelelően hajnali 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órákat. Így a munkás szombat után egy órával többet aludhatunk vasárnapra virradóan.

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, ehhez azonban éjjel 3 órakor 2 órára kell visszaállítanunk az órát. Az óraátállítás célja, hogy a nappalok jobban egybeessenek a megszokott ébrenlétünk idejével. Először Franciaországban vált szokássá 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után, akkor a hatóságok azért vezették be, hogy mindezzel 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energiát takarítson meg az állam. Nálunk 1980 óta váltogatjuk a nyári-téli időszámítást, amit ma már uniós elvek szerint egy kormányrendelet szabályoz. Ez alapján a nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart.

Megoszlanak az egyes kutatások eredményei arról, hogy van-e értelme az óraátállításnak, energiafogyasztási szokásaink ugyanis nagymértékben megváltoztak bevezetése óta. Egyes számítások szerint az óraátállítással már nem lehet energiát megtakarítani, mivel a spórolás főleg abból állt, hogy a közvilágítást így elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma viszont ez, ahogy a modern energiahálózatok, automatikusan működnek, vagyis alkalmazkodnak a fényviszonyokhoz.

Az óraátállítás élettani hatása is van, nem ritkán ugyanis fejfájást vagy akár levertséget, fáradtságot, ingerlékenységet is okozhat, a nyári-téli időszámítás-változást azonban egy nap alatt megszokja szervezetünk, ahogy az időzónákon átívelő repülős utak utáni átállást is.

A kutatók szerint ma már nincs gazdaságilag értelme az óraátállításnak, mindenesetre az őszi óraátállítással térünk vissza a csillagászati időszámításhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT