Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. December 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rákveszéllyel jár a rejtett heréjűség

Rákveszéllyel jár a rejtett heréjűség

Azoknak a férfiaknak, akiknek heréjük a születéskor nem szállt le (kriptorchizmus), háromszor nagyobb az esélyük a hererák kialakulására életük későbbi szakaszában, mint társaiknak - mutatott rá egy tanulmány, amelyről a Fox News. A fokozott hererák-kockázatot már régen összefüggésbe hozták a rejtett heréjűséggel, az egészen idáig tisztázatlan volt, hogy mennyivel nő meg a rizikó.

A kutatók ezúttal 12 korábbi a témában készült tanulmányt tekintettek át, amelyek 1988 és 2007 között készültek, összesen több mint kétmillió ember bevonásával. Azt találták, hogy azoknál, akik rejtett heréjűséggel születtek, 2.9-szer megnövekedett a hererák kialakulásának kockázata.

A kutatók szerint az ilyen mértékű megnövekedett kockázat miatt a kriptorchizmus-al született gyerekeket fokozott megfigyelés alatt kellene tartani.

Az újszülöttek mintegy 6 százaléka születik rejtett herével. A méhen belül ugyanis a magzatnak a heréje még máshol, a hasüregben fejlődik ki, s a herezacskóba általában a születés előtt nem sokkal szállnak le. A rejtett heréjűséggel születettek esetében azonban a herék nem szállnak le születéskor, hanem továbbra is a hasüregben maradnak.

A kriptorchizmus és a hererák közötti kapcsolat azonban nem világos. A tanulmányok szerint a herékben tapasztalt hőmérséklet-emelkedés amíg a hasüregben vannak, hozzájárulnak a rák kialakulásához. Az is elképzelhető a hormonális változások nem megfelelő alakulása idézi elő a kriptorchizmust és a hererákot is.

A kapcsolat jobb megértése érdekében még további vizsgálatokra van szükség - mondják a szakértők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: