Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2019. Május 20. 05:22, hétfő | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Rengeteg szeméttől szabadították meg a Kenyérmezei-patakot

Rengeteg szeméttől szabadították meg a Kenyérmezei-patakot

Eddigi legnagyobb volumenű akcióját hajtotta végre szombaton a Szemétirtók csapata.

Dorog és Esztergom-Kertváros határában megtisztították a hétvégén a Kenyérmezei-patak partját, medrét.

„Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, valamint a Dorogi Önkormányzat támogatásával végzett akcióban 12 fővel vágtunk neki a feladatnak. A csapat egyik fele két nagyobb és néhány kisebb hordalék- és hulladékszigetet bontott el, szabad utat biztosítva a pataknak, míg a többiek a partot takarították” – számolt be ‎Lieber Tamás az akcióról a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület Szemétirtói közösségi oldali csoportban.

Kitérve arra, hogy a patak ezen a részen alsószakasz jellegű, ami erőteljes hordaléklerakást jelent. Az így lerakódó iszap idővel szigeteket képez, ami már alkalmassá válik a növényzet megtelepedésére. Innen a folyamat emberi beavatkozás nélkül visszafordíthatatlanná válik, ugyanis a növényzet - különösen a fás szárúak - gyökérzete már nagyobb víz esetén is képes megakadályozni a szigetek elszállítódását. Ugyanakkor a növények szárai között még több hordalék ülepedik le, ami már komoly visszaduzzasztást produkál. Természetesen ezek a szigetek jelentős hulladéktorlaszokat is képeznek, közöttük olyan vízátnemeresztő anyagokkal, mint pl. műanyag palackok, autógumik, ruhaneműk.

„A helyszín a patak talán legfrekventáltabb, leginkább szem előtt lévő része, mert az itt található hídon fut a Dorog-Esztergom közötti főútvonal. Sajnos ott létünk alatt bebizonyosodott, hogy az itt lévő üzletek vásárlói a direkt szennyezők, több csikk is elejtődött az akció ideje alatt (volt aki zokon is vette, amikor jeleztük felé a problémát!). Közvetve pedig mindenki szennyez, aki bárhol a patak vízgyűjtő területén szemetel, szennyvizet enged ki, cigarettacsikket dob el. Sajnos sokan nem gondolnak bele abba sem, hogy ha például Dorogon bárhol az esővízgyűjtő csatornába szemetet dobnak, az előbb vagy utóbb itt köt ki. A patak a vizet a Dunába továbbítja, ahonnan a térség ivóvízkészletének egy részét szivattyúzzák. És hogy mi köze az itt lakóknak a világtengerek szennyezéséhez? Az iménti gondolatmenet tovább folytatható...

A megtisztított szakasz egyúttal jó indikátorterület lesz, ahol nyomon lehet majd követni az emberek szemeteléshez, pontosabban a tiszta környezethez való hozzáállását.

Minden résztvevőnek köszönjük a közreműködést” – tették hozzá.

Még több fotó ITT: készítők: Goldschmidt Orsolya, Ostyáni János, Lieber Tamás Szendrei Csövi József, Szilvay Attila.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.