Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Július 23. 08:08, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Romagyilkosságok - Szerdán folytatódik a büntetőper

Romagyilkosságok - Szerdán folytatódik a büntetőper

Szerdán folytatódik a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszéken.

A törvényszék korábbi tájékoztatása szerint a vádlottak meghallgatása után határoz az eljáró bírói tanács az ítélet meghozataláról, és a határozat kihirdetésének időpontját ezen a napon fogják meghatározni. A törvény szerint a bíróság nyolc vagy legfeljebb tizenöt napra elnapolhatja az ítélet kihirdetését.
A négy vádlottnak augusztus 21-én a törvény erejénél fogva megszűnik a négy éve tartó előzetes letartóztatása, ha addig nem születik meg az elsőfokú döntés.
A 2011. március 25-én kezdődött elsőfokú büntetőperben már lezárult a bizonyítás, elhangzottak a perbeszédek és a vádlottak is előadták védekezésüket.
Az ügyész K. Árpád elsőrendű, K. István másodrendű és P. Zsolt harmadrendű vádlottat ötszörösen minősülő - aljas indokból, előre kitervelten, több ember sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett - emberöléssel vádolja tettesként, továbbá fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással és lőfegyverrel való visszaéléssel, esetükben tényleges életfogytiglant kért, míg a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánra határozott időtartamú fegyház kiszabását indítványozta.
A gyilkosságok, személyi sérüléssel járó cselekmények ügyében mindegyik vádlott azt vallotta, hogy nem érzi magát bűnösnek, és e vonatkozásban mindegyik védő ügyfelének felmentését kérte.
A vád szerint a négy férfi 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadt fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben azok a felgyújtott házukból menekültek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.