Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Szeptember 10. 15:42, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Romanek Etelka: pályázatok, kormányzati támogatás nélkül nem lehet várost építeni

Romanek Etelka: pályázatok, kormányzati támogatás nélkül nem lehet várost építeni

Romanek Etelka polgármester-asszony nem indul ősszel, az elmúlt öt
évről az Esztergom havilap szeptemberi számának adott hosszabb interjút.

Öt éve választották meg polgármesternek Romanek Etelkát. Egy minden szempontból nehéz időszakot követően indult 2014-ben a mostani, immár öt éves ciklus Esztergom jelentős hátrányból indulva igyekezett talpra állni. Romanek Etelka polgármester-asszony nyár elején jelentette ki: nem indul újra a polgármesteri címért, mindeddig azonban nem beszélt arról, hogy miért döntött így. Erről és az elmúlt öt esztendőről beszélgettünk Romanek Etelkával.

- Szinte napra pontosan ugyanakkor tartják az idei önkormányzati választásokat, mint öt évvel ezelőtt, 2014-ben, amkor Önnek szavazott bizalmat Esztergom. Idén azonban nem lesz ott az indulók között.

- Öt évvel ezelőtt nem csak nekem, hanem annak az eszmeiségnek is bizalmat szavaztak az esztergomiak, amelyet képviseltem jelölt-társaimmal együtt. Ez fontos. Az azt megelőző négy év a rendszerváltást követő időszak minden bizonnyal legnehezebb korszaka volt Esztergom életében, rengeteg feszültséggel, sértettséggel, konfliktussal. Esztergomiként nagyon nehéz, elmondhatatlanul fájdalmas volt megélni mindezt, ezért döntöttem úgy, hogy tenni akarok azért, hogy e méltatlan helyzetben segítsem a várost. A legfontosabb célom az volt, hogy a mindennapokat megmérgező, barátokat, családokat egymásnak ugrasztó közélet visszatérjen azok közé a keretek közé, amelyek méltók Esztergomhoz: a kulturált, előre mutató viták, egyeztetések, együttműködések keretei közé. És mindemellett nem csak itt helyben, de országosan is helyre álljon Esztergom hírneve, ne a közéleti lángolásokról, sötétbe borult, közvilágítás nélküli utcákról, megszűnt helyi buszjáratokról ismerjék városunkat, hanem azokról az értékekről, amelyek Esztergom valódi értékei. Az ország első fővárosa, Szent István szülővárosa, a magyar katolicizmus központja, Magyarország egyik jelképe ez a város, amire büszkének kell tudni lennie nem csak az itt élőknek, hanem valamennyi magyarnak határon innen és túl, hiszen Esztergom valamennyiünk közös, csodálatos öröksége. Az elmúlt öt évben, ami erőmből tellett, megtettem mindennek érdekében: Nemzeti Emlékhely lett a Várhegy, végre méltó szobor őrzi Mindszenty bíboros, hercegprímás emlékét, emléket állítottunk a háború áldozatainak, négy éve innen, az első városból indulnak bíborosi áldással a Debreceni Virágkarnevál felvezető, egyben emblematikus virágkocsijai, így a Szent István-i örökségre emlékeztető kompozíció is.

Öt éve vállaltam, hogy a jogszabályokhoz hűen, Esztergom érdekében, a közjó iránt elkötelezetten, a döntések, cselekedetek súlyának tudatában felelősen, szakszerűen, a ránk bízott erőforrásokkal hatékonyan, tisztességesen, az érintettek jogait védve előítéletektől mentesen, az esztergomiak számára átláthatóan, velük együttműködve, lelkiismeretesen, példamutatóan szolgálom a várost.

Békességet, nyugalmat, tervezhető, kiegyensúlyozott hétköznapokat szerettem volna Esztergomban.

Úgy gondolom, hogy a vállalásomat teljesítettem, egészen másról és főleg más hangnemben zajlanak viták a város jelenéről és jövőjéről: nagyon más arról egyeztetni, hogy milyen fejlesztéseket tudunk megvalósítani, mint arról, hogy hogyan lehet a minimális kötelező szolgáltatásokat végre helyreállítani. Én elsősorban ezt vállaltam, és ezt a vállalásomat legjobb tudásom szerint teljesítettem is – ezt folytatni, ezekre az alapokra építkezni legyen a következő generációk feladata.

- Nem sokkal megválasztása után egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a kormányzati adósságrendezés ellenére is messze nem nulláról, hanem jelentős mínuszról kellett indulni, perekről, több milliárd forintos tartozásokról szóltak a hírek.

- Az, amit valamennyi esztergomi látott, a közszolgáltatások hiánya, valójában csak a felszín volt, hónapokig, sőt, évekig potyogtak ki újabb és újabb csontvázak a szekrényekből. Közel 20 per, több milliárdos fizetési kötelezettség, félbehagyott ügyek, rendezetlen viszonyok voltak az örökség, és mindez nagyban meghatározta az elmúlt öt esztendő alakulását is. Elkeserítő volt látni, hogy építkezés helyett hosszú időt a romok takarításával kellett eltöltenünk, elképesztő mennyiségű munka volt ebben, amit igazából csak azok látták, akik benne voltak: ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, akik beleálltak ebbe a munkába azért, hogy tiszta alapokat teremtsünk Esztergomban.

- Az elmúlt öt év azért messze nem csak a nehézségekről szólt: játszóterek, intézmények, óvodák, iskolák, járdák, utak épültek, az utóbbi időkben pedig jelentős pályázati lehetőségeket is kihasznált Esztergom.

- A nehézségek miatt egészen újra kellett gondolni a korábbi elképzeléseinket, és ahogy előbb említettem, az alapokkal kellett kezdenünk. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ebben az öt évben az esztergomi óvodák és iskolák megújultak, tornatermek épültek, játszóterek újultak meg és épültek újak is. Akinek iskolás, óvodás korú gyermeke van Esztergomban, vagy a környék településéről esztergomi intézménybe járatja gyermekét, az pontosan tudja, milyen évtizedes problémák oldódtak meg. Az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy a következő generációk számára már ebben a korban olyan körülményeket biztosítsunk, ahol jól érzik magukat és büszkék arra, hogy esztergomiak. Az utak, járdák esetében hasonló a helyzet, ugyanakkor azt el kellett fogadnunk, hogy a sok éves gazdátlanság után egy ciklus alatt nem lehet mindenütt új utat, járdát építeni. Ennek ellenére, aki ma végigsétál Esztergomon, annak látnia kell, hogy mennyi minden változott előnyére az elmúlt években. Nyilván ezeket a felújításokat folytatni kell a jövőben is, és a következő képviselő-testületnek kell kompromisszumok mentén prioritásokat, sorrendet felállítani. Mindenképpen kulcskérdés lesz, hogy a képviselők hogyan tudnak együtt dolgozni, és hogy el tudják-e fogadni a többség döntését. Ebben a ciklusban is akadt rá több példa, hogy nem egyeztek az elképzeléseink a testület többségével – ezeket el kell tudni fogadni, a város érdekében kompromisszumokat kell kötni, még ha olykor ez nehéz is.

Ugyanakkor a kórház évi százmillió fölötti támogatása, a civil- és sportegyesületek, a tűzoltók, rendőrség támogatása magától értetődő dolog volt az elmúlt években, bízom benne, hogy ahogy eddig, úgy a jövőben is számíthatnak majd az önkormányzat támogatására ezek az intézmények, szervezetek, hiszen munkájuk kiemelten fontos az itt élők számára.

Ami a pályázatokat illeti: tudomásul kell venni, hogy önerőből Esztergom nem fogja tudni behozni azt a hátrányt, amelyet az elmúlt fél század örökségéül kapott. Ezzel a kijelentéssel lehet ugyan vitatkozni, de nem nagyon érdemes. Pályázati források és állami támogatások nélkül csak toldozni-foltozni lehet, újjáépíteni nem. A pályázatokhoz azonban tervek kellenek, ezek elkészítése szintén időbe is persze pénzbe kerül, ugyanis 2014 őszén gyakorlatilag pályázatképtelen volt a város ezek hiánya miatt. Az utóbbi években sikerült végre minden jelentős kiíráson indulnunk és nyerni is, jelenleg is több, részben pályázati forrásból zajló beruházás zajlik a városban, továbbiak pedig hamarosan elkezdődhetnek. Ugyanakkor mindez még mindig kevés ahhoz, hogy végre visszakapja régi rangját, méltóságát Esztergom, és ezt ugyanígy gondolja a jelenlegi kormány is: kormányzati beruházás a közös busz- és vasúti csomópont, ahogy a várost az M1-es autópályával összekötő gyorsforgalmi út, az árvízvédelmi gát tervezése, és remélem, mielőbbi kivitelezése.

A Dunakanyar fejlesztésén belül Esztergom kiemelt szerepet kapott, ezzel a lehetőséggel élnünk kell, és ezzel a lehetőséggel csak most tudunk élni – ezt mindenkinek tudatosítani kell.

- Olyannyira fontos a kormány számára Esztergom, hogy a várossal kapcsolatos kormányzati finanszírozású fejlesztésekhez – a belváros, a Fürdő-szálló, a Szent István-strand megújítása – külön kormányzati biztost nevezett ki Hernádi Ádám személyében, aki a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjeként folytatná ősztől az Ön által elkezdett munkát.

- Számunkra, esztergomiak számára egyáltalán nem mindegy, hogy ezek a fejlesztések mikor valósulnak meg, hiszen maga a Dunakanyar tervezett fejlesztése 2029-ig kell, hogy megvalósuljon a kormánydöntés alapján. Nekünk nincs ennyi időnk, és úgy gondolom, hogy óriási jelentősége van annak, hogy egy település képes-e mielőbb hozzájutni ezekhez a forrásokhoz. Hernádi Ádám személyében látok garanciát arra, hogy az elmúlt években lerakott alapokon elindult fejlődés folytatódni tud Esztergomban. A város iránti elhivatottsága, a folyamatban lévő beruházások ismerete, a kormányzati szférában szerzett tapasztalata, az ehhez párosuló lendülete a biztosíték arra, hogy a várost ne csak jó irányba vezetni, hanem az ehhez szükséges elengedhetetlen alázattal szolgálni is tudja majd polgármesterként.

Esztergomot ugyanis nem lehet vezetni, Szent István városát csak szolgálni lehet, és ez egy nagyon nehéz, ugyanakkor kitüntető szolgálat, büszke vagyok arra, hogy ez megadatott nekem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.