Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. November 14. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Románia - Félezer kiskorú vált tavaly szexuális bűncselekmény áldozatává

Románia - Félezer kiskorú vált tavaly szexuális bűncselekmény áldozatává

Félezer kiskorú vált szexuális bűncselekmény áldozatává tavaly Romániában - derült ki egy hétfőn ismertetett felmérésből.

A román Bűnözésmegelőzési és Kutató Intézet statisztikai adatai szerint tavaly 524 kiskorú vált szexuális bűncselekmények áldozatává, s a szóban forgó esetekben a hatóságok 565 elkövetőt azonosítottak.
A szexuális visszaélések többsége, 54 százaléka tartozik kiskorúval létesített szexuális kapcsolat kategóriájába, az áldozatok 37 százalékát megerőszakolták. Az esetek fennmaradó része kiskorúak megrontása, szexuális perverzió, valamint elcsábítás kategóriába tartozik.
A megerőszakolt kiskorúak csaknem 23 százaléka öt és kilenc év közötti, 38 százalékuk 10 és 13 év közötti, 39 százalékuk pedig 14 és 17 év közötti korosztályba tartozik.
A statisztikai adatok tanúsága szerint a szexuális bűncselekmények elég jelentős része családon belüli erőszak formájában történik, hiszen az esetek 23 százalékában az áldozat és a bűncselekmény elkövetője egy fedél alatt lakott. Az esetek 11 százalékában a szexuális bűncselekmény elkövetője barátja volt az áldozat családjának. A felmérés azt is megállapította, hogy az elkövetők 60 százaléka falun él.
A nemi erőszakot elkövetők 45 százaléka 24 évnél idősebb, 30 százalékuk 18 és 24 év közötti, mintegy egynegyedük kiskorú.
A kiskorúval való szexuális kapcsolatot létesítők zöme fiatal, 70 százalékuk 25 évnél fiatalabb.
A szakemberek megállapították, hogy szexuális bűncselekmények áldozatainak jelentős hányada rendezetlen családi körülmények között élt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.