Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 12. 09:01, csütörtök | Helyi

Romániáé lehet a Vargyasi kastély - Strigonium beszámoló

Romániáé lehet a Vargyasi kastély - Strigonium beszámoló

A román államé lehet a Vargyasi kastély, mivel egyebek közt a vállalt kötelezettséget és jó ideje adót sem fizet érte Esztergom - Strigonium vezérigazgatói beszámoló 2014 május.

Strigonium Zrt
Vezérigazgatói beszámoló
2014. május 1. – 31.

Esztergom Város Képviselő-testületének 425/2013. (X.18.) öh. számú határozata szerint 2013. október 18. napjától látom el a Strigonium Zrt vezérigazgatói teendőit.
Jelen beszámolómat a transzparens működés megvalósulása érdekében nyilvánosságra hozom. Minden hónapban összefoglalót teszek közzé, amelyben tájékoztatom az esztergomiakat a Strigonium Zrt. működéséről.

Május 6-án két önkormányzati határozat teljesítésének határideje is volt:

Az egyik:
A 231/2014. (IV.24.) öh. számú határozata szerint a Képviselő-testület úgy döntött, hogy a Strigonium Zrt a 3. számú hitelezői csoportba tartozó cégek aktuális helyzetét bemutató dokumentációt (pl. a 3. számú hitelezői csoportban a felszámolás alatt álló cégek nevesítése, felszámolás befejezésének várható ideje, felszámoló személye, végelszámolás alatt lévő cégek nevesítése, megszűnt cégek nevesítése, működő cégek bemutatása) készítse el.

A határozat határidőt és felelőst megjelölt, de arra utalást nem találtunk, hogy a választ a Tisztelt Képviselő-testületnek, vagy az Ideiglenes Eseti (Adósságrendezési) Bizottságnak küldjük meg a választ.

Emiatt írásban kértük a Tisztelt Aljegyző Urat, egyben a fentebb megnevezett bizottság tagját, hogy a választ és a csatolmányokat az eredeti szándék szerint, a megfelelő helyen/helyeken lévő felhasználását elősegíteni szíveskedjen.

A 3. számú hitelezői csoportot bemutató táblázatot megküldtük, mely tartalmazta az önkormányzati saját és a Strigonium Zrt-n keresztül közvetetett tulajdonolt cégek nyilvántartásba vételét az 1996. évi XXV. törvény 15 § (1) bekezdése alapján.

A 3. számú hitelező csoportban nem kizárólag a Strigonium Zrt tulajdonában álló gazdasági társaságok vannak, hanem az önkormányzat közvetlen tulajdonában álló társaságok is.

A táblázat mellé, annak sorrendjében sorszámozott módon csatoltuk a rendelkezésünkre álló aktuális cégkivonatokat.
A cégkivonatokon, az első sorban a cégek elnevezése mellett - amennyiben az releváns- szerepel a „felszámolás alatt”, vagy a „végelszámolás alatt” megjegyezés, mely egyértelművé teszi, hogy mely cég milyen aktuális helyzetben van. Ahol ilyen megjegyzés nem szerepel, ott működő cégről van szó.

A cégkivonatokból egyértelműen minden adat - amelyet a 231/2014.(IV.24.)öh kért - elérhető, azaz a felszámolás alatt lévő cégek neve, székhelye és a felszámoló személye, elérhetőségei is.
A felszámolás befejezésének várható ideje, mint információ nem ált rendelkezésünkre. A felszámolási eljárás egyes mozzanataival a felszámolók tudnak megfelelő információt adni.

A Strigonium Zrt tulajdonában, a 3.sz. hitelezői csoportban lévő gazdasági társaság végelszámolásáról csatoltan megküldtem az 581/2013.(XII.12.)öh jegyzőkönyvi kivonatának másolatát.

A könnyebb áttekinthetőség és kezelhetőség kedvéért készítettünk egy összefoglaló táblázatot is, mely a cégek főbb adatait foglalják össze a 3. sz. hitelező csoportban lévő gazdasági társaságok sorrendjében.

A másik:

A 232/2014. (IV.24.) öh. számú határozata szerint a Képviselő-testület úgy döntött, hogy felszólítja a Strigonium Zrt-n keresztül a Gran Parkoló Kft ügyvezetőjét, hogy a 2013. évi parkolási bevételekről és kiadásokról adjon tételes elszámolást a Képviselő-testület elé.

A fenti határozat végrehajtásának az alábbiak szerint tettünk eleget:

Elkészítettük a korábbi évek gyakorlata szerint a 2013. évi zárását a Gran Parkoló Kft-nek, mely beszámoló könyvvizsgálata még folyamatban volt május 6-án. (Ezért a csatolt anyagok a könyvvizsgálat lezárásáig előzetes megjelöléssel voltak felhasználhatóak.)

Csatoltuk a 2013. év előzetes eredménykimutatását, előzetes főkönyvi kivonatát, valamint az előzetes tételes kimutatást (főkönyvi karton), mely minden egyes gazdasági esemény tételét azonosítható módon tartalmazza.

Esztergom Város Képviselő-testülete a 292/2012. (VII.17.) öh határozatával elfogadta a 14/2004. (IV.1.) esztergomi ör. rendelet módosítását, melyben előírja, hogy a parkolási tevékenységgel kapcsolatos költségeket, ráfordításokat havi 4.300.000 Ft + ÁFA összegben maximalizálja az üzemeltetőnek.

Sem a felszíni parkolásra, sem a mélygarázsok üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket az önkormányzat nevében nem írták alá.


Elvégeztük az önkormányzati határozat és a 2013. évi tény adatok összehasonlítását, a költségek és ráfordítások tekintetében, melyet az alábbi táblázat foglal össze:


Ahogy a fenti adatokból is látható, a testület által megszabott költségkerethez képest,
3.455 E Ft megtakarítást realizáltunk 2013-ban.

A csatolt előzetes eredménykimutatásból látható volt, hogy 8.574 E Ft-ot a 2013. évi tevékenységből származó eredményből a 17/2013. (XI.05.) önkormányzati rendelet szerint az útalapba utalhat a Gran Parkoló Kft, érvényes szerződés esetén.

A Gran Parkoló Kft ennek fedezetét elkülönített módon, lekötött betétekben kezeli, melyről készült kivonatokat a beküldött összefoglaló anyaghoz csatoltunk.


Május 6-án személyes egyeztetést folytattam a Bajóti Karitász Régióvezetőjével. Témánk a Karitász közelgő 20 éves évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő ünnepséghez kapcsolódó pakolási feladatok megszervezése volt.

Május 6-án megbeszélésre került sor az Esztergomi Kegyeleti Kft ügyvezetőjével. Sajnálatos módon az utóbbi időben több károkozással járó cselekmény történt, főképpen a Belvárosi Temetőben. Az ügyvezető úr tájékoztatott, hogy minden indokolt esetben a feljelentést megtette.

Május 7-én egyeztetést folytattam az Euro-Publicity Kft ügyvezetőjével. Mint ismeretes a társaság végzi a reklámfelületek értékesítését. Ügyvezető úr tájékoztatott arról, hogy a hasznosítás megfelelő módon, törvényesen zajlik részükről. Vannak azonban olyan nem várt jelenségek, melynek során ismeretlenek a felületeken önhatalmúlag elhelyezik saját plakátjaikat. Megbeszéltük, hogy minden ilyen illegális elhelyezés esetén a szükséges intézkedéseket következetesen meg fogják tenni.

Május 8-án megtisztelt látogatásával Esztergom Város Rendőrkapitánya. Több területen is tudjuk egymás munkáját segíteni.

Május 12-én megbeszélést folytattam Tatabányán, az ÉDV Zrt vezérigazgatójával, annak érdekében, hogy a vízszolgáltatás az önkormányzati lakásoknál folyamatos legyen. (A vízdíj számlák fedezetét nem biztosította az önkormányzat az elmúlt évek során, ezért veszélybe került több száz lakás egészséges ivóvízzel való ellátása.) A városi tulajdonban lévő lakások vízdíj tartozása több, mint 33 millió forint.

Május 13-án egyeztetés történt Szóda Ákossal, a polgármesteri hivatal munkatársával. Szóda Ákos feladatai közé tartozik többek között a vargyasi ingatlannal kapcsolatos ügyek intézése. A sok megoldandó ügy mellett tájékoztattuk Szóda Ákost, hogy a város több, mint 3 éve nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségét (évi 35 ezer euró), ezért az ottani munkatársak bére hónapok óta nincs kifizetve, a vargyasi önkormányzatnak pedig 3 éve nincs kiegyenlítve az ingatlanadó. Fenyegető, hogy az adóhátralékok miatt a romániai végrehajtás elindulhat és az ingatlan a román állam tulajdonába kerülhet.

Május 13-án részt vettem az ún. Eseti bizottság ülésén, amely az új adósságrendezési eljárás miatt jött létre. Mint ismeretes, a jogerős bírósági végzés ellenére az ún. 3. sz. hitelező csoport kiegyenlítése a mai napig nem történt meg. A kiegyenlítés véghatárideje: 2014.09.30. A cégcsoport felé fennálló kötelezettsége a városnak az adósságrendezési eljárásból:
312.125.012 Ft.

Május 13-án a parkolási munkacsoport ülésére is sor került, melyen összesítésre kerültek a munkacsoport javaslatai. A javaslatcsokor bizottsági tárgyalások után kerülhet a képviselő-testület elé rendelet módosítás céljából.

Május 14-én egyeztettem a Gran Tours Kft-t és az ÉP Kft-t irányító ügyvezetővel. Az ügyvezető úrral a cégek követeléseiről és kötelezettségeiről beszélgettünk. Az ÉP Kft-nél nagyon sok esztergomi család vár, több mint 4 éve, hogy a megrendelt és leigazolt számláit a cég kifizesse. Azonban az önkormányzat kiegyenlítése nélkül ez jelenleg nem lehetséges, mivel a cégeknek erre nincs fedezete.

Május 15-én dr. Varga István ügyvéd úrral tárgyaltunk a folyamatban lévő peres eljárásokról. Cégünk kész minden eljárást mielőbb lezárni peren kívül, abban az esetben, ha az nem jár vagyonvesztéssel.

Május 20-án megtisztelt látogatásával a Magyar Közút Nonprofit Zrt megyei vezetője. A Közútnak Esztergomban önálló kirendeltsége van, mely jó lehetőségeket kínál az együttműködésre.

Május 20-án a cégcsoportunk majdnem minden ügyvezetőjével személyes megbeszéléseket folytattunk. Az ügyvezetők beszámoltak arról, hogy a 2013. évi mérlegek lezárásra kerülhetnek.

Május 21-én az eseti, adósságrendezési bizottság ülésén vettem részt a cégcsoportunk ügyvezetőivel együtt.

Május 21-én tárgyalást folytattunk a Gran Parkoló Kft ügyvezetőjével és a mélygarázs őrzését ellátó Őrmester Kft-vel.

Május 21-én részt vettem a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság ülésén.

Május 24-én megtisztelő meghívásnak örömmel tettem eleget és vettem részt a 20 éves Bajóti Karitász születésnapi ünnepségén. Az ünnepi szentmisét Dr. Erdő Péter bíboros úr mutatta be. Sor került a Szent Erzsébet emlék kép átadására is. Tiszteletre méltó az az áldozatos munka, amelyet a Karitász önkéntesei végeznek térségünkben!

Május 27-én és Május 30-án került sor a cégcsoport felügyelő bizottsági üléseire, melynek legfőbb témája a 2013. évi beszámoló elfogadása volt.

Május 28-án részt vettem a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság ülésén.

Május 29-én figyelemmel kísértem a Képviselő-testület nyílt ülését, melyen elfogadásra került a Strigonium Zrt 2013. évi beszámolója is.

Esztergom, 2014. május 31.

Hendrik Krisztina
vezérigazgató

Címkék: esztergom, strigonium

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.