Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. November 08. 00:38, csütörtök | PR

Rövid távú kiadás céljából venne lakást?

Rövid távú kiadás céljából venne lakást?

Még mindig a maximumon pörög az ingatlanpiac, és az árak elvileg nem is érték el azt a szintet, amit elérhetnének. Sokakat érdekel, hogy hogyan tudnánk a legtöbbet kihozni a frissen megvett ingatlanból.

Vajon az Airbnb vagy a booking.com még mindig akkora lehetőséget nyújt, mint mondjuk öt éve?

A legsikeresebbek vannak előtérben

Pontosan 10 éve startolt el a piacvezető Airbnb, és Magyarországon kb. 7 éve ‘robbant’. 2011 és 2012 között 458 százalékkal növekedett az oldalon hazai szállást foglaló külföldiek száma. Ezt követően egyre többen hirdették meg a lakásukat, kihasználatlan szobáikat, majd lett ebből a lehetőségből egy egyre inkább professzionalizálódó üzletág.
Van-e itt még esély, hogy most lakást vásárolva - a kedvező lakáshitelek kihasználásával - valaki sikeresen belépjen erre a piacra?



A legjobban azok járnak, akik az adott kerületben, városban a vezető 20-30 szállás közt benn vannak. A vendégek elégedettségének maximalizálásába pedig komoly munkát kell fektetni, mivel az értékelések nyújtanak támpontot az érdeklődőknek.

Állandó készenlétet igényel

Egy vidéki nagyvárosban kb. 120 ezer forint tiszta jövedelmet hoz ma egy jól felépített Airbnb és/vagy booking.com szállás, és ehhez legkevesebb heti 12 óra munkára van szükség. A pörgősebb helyeken, mint amilyen a Bulinegyed a bevétel lehet ennél jóval nagyobb is.
Az Airbnb nem tehető le pénteken négy órakor: az olyan feladatok, mint például a vendégek fogadása vagy a takarítás utánuk hétvégére is csúszhatnak. Azaz komoly rugalmasság kell ehhez a vállalkozáshoz.
Ezt a tevékenységet adószámos magánszemélyként alanyi áfamentesen, átalányadózással (szobánként 38400 Ft az éves SZJA) érdemes végezni. A tevékenység ezen része egyszerűsödött, most már 3 ingatlant is kiadhatunk ilyen módon. De választható más adófizetési forma is. Emellett a helyi önkormányzat által kiszabott adóval is kell számolni.

Az előkészületeket nem lehet elég korán kezdeni

Aki most indul, gyakran nem számol azzal, hogy ma már a helyi hivatalokkal engedélyeztetni kell a szálláshely indulását. Ez a ‘revizorok’ kilátogatásával és akár több hónapig nyúló procedúrával jár együtt. Úgy időzítsük tehát az ingatlanvételt és a kérelem beadását, hogy ne csússzunk le a tavasztól őszig (néhol csak augusztus 20-ig) tartó turistaszezonról.
Buktató lehet még a szomszédok hozzáállása is. Ha összefognak a lakók, bezárathatnak a házban egy nemkívánatos Airbnb szállást, illetve most már csak a társasházi SzMSZ engedélyével nyitható meg szálláshely.
Érdemes tehát ott venni ingatlant rövid távú kiadási célra, ahol olyan tájékoztatást kapunk, hogy a házszabályzat - ha még vannak ott élő lakók, hiszen a bulinegyedben sok ‘szállodaház’ található - megengedi a vállalkozás indulását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.