Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 21. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rugalmas foglalkoztatás: újonnan legalizált formák

Rugalmas foglalkoztatás: újonnan legalizált formák

Az új Munka törvénykönyve számos új atipikus foglalkoztatási lehetőséget vezetett be, legalizált, és ezekkel érdemes is élniük a vállalkozásoknak - mondta a Gazdasági Rádióban az EU-JOBS Kft. szakértője, Hoffmann Gábor. Ilyen a munkakör-megosztás és az egy munkavállaló - több munkáltató esete. Ezek éppen egymás fordítottjai, az egyikben egy munkakörre van több munkavállaló, a másik esetében egy munkavállaló több munkáltatónál dolgozik egyszerre.

A munkakör-megosztás fő előnye a rugalmasság, ez kötetlen munkaidőt tesz lehetővé, holott rendes esetben ez csak nagyon szűkkörben alkalmazható. Ha egy munkakörre több dolgozó van, az azt feltételezi, hogy nagyon felelősen gondolkozik mindenki, erre jó példa a kisgyermekes anyukák együttműködése. A felmondás esetében ezek a foglalkoztatási formák sem rugalmasak, abból a szempontból még mindig a munkaerő-kölcsönzés a legalkalmasabb forma.

A több vállalkozás által foglalkoztatott munkavállaló esetében valójában csak az egyik cég gyakorolja a munkáltatói jogokat, ami sokkal kevesebb adminisztrációt jelent. A távmunka és a bedolgozói tevékenységet sokan keverik, pedig nem is hasonlítanak egymásra. A távmunka információtechnológiai eszközzel történik, ez a definíciója. A bedolgozás nem IT-eszközzel történik, hanem a munkaadó anyagaival történik a tevékenység. Ez utóbbi esetben, ha a teljesítés nem történt meg, akkor a munkaadó arányosan nem fizethet.

Az egyszerűsített foglalkoztatásban eddig voltak olyan korlátozások, amelyek nem voltak életszerűek, ezektől most megtisztították a szabályozást. Amire viszont továbbra is figyelni kell, az a létszám- és az időkorlátok, illetve az, hogy egyszerűsített foglalkoztatásra nem jogosult az a munkaadó, amelyiknek a köztartozásai meghaladják a 300 ezer forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk