Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 01. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Sarkadi Szabó Kornél: nagy károkat is okozhat a rögzített forintárfolyam

Sarkadi Szabó Kornél: nagy károkat is okozhat a rögzített forintárfolyam

A rögzített forint árfolyam is lehet jó megoldás, hiszen erősítheti kiszámíthatóságot, de átgondolatlan gazdaságpolitika mellett nagy károkat is okozhat – így reagált arra az ötletre Sarkadi Szabó Kornél független pénzpiaci szakértő, amit múlt héten Heim Péter vetett fel a Gazdasági Rádiónak adott interjújában.

A Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke csütörtökön azt mondta, hogy 305 forintos szinten kellene rögzíteni az euró árfolyamát, mert az jó lenne az exportőröknek és kiszámíthatóvá tenné az országot. Sarkadi Szabó Kornél szerint a legfontosabb most az lenne, hogy újra beinduljon a hitelezés, mert ez elengedhetetlen lenne egy tartós növekedéshez.

Sarkadi Szabó Kornél azt mondta a Gazdasági Rádióban, hogy szerinte a rögzített árfolyam rendszer hozhat előnyöket, például kiszámíthatóbb környezetet teremthet a szereplőknek , de nem ezen múlik sem Magyarország, sem a magyar gazdaság politika sorsa közép és hosszú távon. Bizonyos időszakban, ha a világpiaci környezet hektikus és túlságosan ingadozó, akkor egy fix árfolyam rendszer adhat némi menedéket átmenetileg, de hosszabb távon hogyha a gazdaságpolitika nem konzisztens egy ország gazdasági állapotával és a világgazdasági és európai környezettel akkor el is távolodhatunk egy fix árfolyam rendszerben a valóságtól.

Heim Péter azt mondta a minap a rádióban, hogy a 305 forinton rögzített árfolyam kedvező az exportőrök számára, egy kicsit fogja az importot, a fizetési mérleg jövedelem számláira is kedvező hatást gyakorolna, ráadásul kiszámíthatóvá tenné az országot.

A devizahitelezésért a felelősség a szabályzót, azaz az államot és a hitelt felvevő lakosságot terheli. Ugyanakkor a bankok felelőssége abban áll, hogy a hitelt nem euróban, hanem svájci frankban nyújtották, mert ezt rövidtávú profitmaximalizálás célból tették – magyarázta Heim Péter.

A bankrendszer ugyanis áthárított minden költséget, mert nem fedezte pozícióit, azaz kamatkockázatát, s ennek következtében, amikor Magyarország országkockázata megemelkedett, azt is át kívánta hárítani, noha egy prudens bankrendszerben ezt nem tehette volna meg.

Ami a terheket illeti, az államnak és a bankrendszernek jelentős részt kellene vállalnia, de a lakosság sem mentesülhet – hangsúlyozta a Századvég elnöke. Hozzátette: az ügyfeleknek azért kell részt vállalniuk a terhekben, mert senki sem kényszerítette őket a hitel felvételére, spekuláltak, hiszen forintkölcsönt is felvehettek volna.

De a rendezést nem lehet megoldani „egy nap alatt”, mert az a forintot hihetetlen nagy nyomás alá helyezné, jelentősen gyengítené. Az MNB képes lenne beavatkozni, de a devizatartalékok több milliárdos csökkenése az ország sérülékenységével járhatna, mivel a külföldiek kezében lévő állampapír állomány megközelíti a 17 milliárd eurót – figyelmeztetett Heim Péter.

A befektetési szakember megismételte korábbi javaslatát, amely szerint 305 forinton kellene rögzíteni az eurót, felváltva ezzel a jelenlegi lebegtetési árfolyam rezsimet.

Mivel hosszabb távon a forintnak - figyelembe véve az euró zóna gazdasági növekedését és inflációs trendjét - 0,5-1 százalékkal kellene leértékelődnie, akkor ez 5-10 éves távlatban, például az euró bevezetéséig, 5 százalékos nominális leértékelésnek felel meg – magyarázta Heim Péter, hozzátéve, hogy így számolva 315 forintos árfolyam jönne ki, amelyhez képest a 305 forint erősebb.

A 305 forinton rögzített árfolyam kedvező az exportőrök számára, egy kicsit fogja az importot, a fizetési mérleg jövedelem számláira is kedvező hatást gyakorolna, ráadásul kiszámíthatóvá tenné az országot – jelentette ki a Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.